hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új szabály, új tábla, új alkalom a bírságolásra

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban elfogadta az új uniós dohánytermék-irányelvet, míg itthon a tiltótáblák kötelező cseréje hozta izgalomba az intézményeket.

A mostani szabályok értelmében a cigarettásdobozok elejének 30 százalékát, hátoldalának 40 százalékát kell egészségügyi figyelmeztetésnek borítania, ezt az arányt növeli mindkét oldalon 65 százalékra, és teszi kötelezővé képek használatát az új irányelv. A már csak pár országban engedélyezett, 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozokat betiltják, mert ezek olcsóbbak, így elérhetőbbek a fiatalok számára.

Az irányelv értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik. Az elektromos cigarettákhoz nem juthatnak hozzá gyerekek, a csomagolást egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni.

Az új jogszabály betiltja a jellegzetes ízt adó, ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg. A vízipipadohányt nem érinti ez a szabály.

Betiltják az egészségre különösen káros adalékanyagokat is, az engedélyezettekkel kapcsolatban pedig új kutatásokra kötelezhetik a dohányipart a hatóságok.

A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá az egészségügyi miniszterek tanácsa, s a hatályba lépéstől számítva két év áll a tagállamok rendelkezésére a szabályok átvételére.

Itthon számos közintézmény, közöttük kórház vezetőjében még csak most tudatosult, hogy szombatig ki kell helyeztetniük a dohányzást tiltó/engedélyező szabványos táblákat.  Minden jelzésnek szembetűnőnek, világosnak és mindenki számára érthetőnek kell lennie, négy nyelven feliratozva. A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás volt, március 1-jétől azonban egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések.

A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot is meghatározza a kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a "Dohányzásra kijelölt hely" és a "Tilos a dohányzás!" felhívásoknak.

A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtípusának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak. Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as úgynevezett kék számot, amelyen a leszokáshoz nyújtanak támogatást, és a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

Ezentúl a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a feliratok meglétét is ellenőrzik, s ha nem lesznek megfelelőek, bírságolnak a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink