hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Újabb Baby Boom-ot akar az Orbán-kormány

Tabutémának és modern járványnak tekinti a meddőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Új Baby Boom tervezete, a negatív trendbe pedig akár minisztériumi szinten beavatkoznának. Magyarországon a párok ötödét érinti a meddőség, a férfiak termékenysége döbbenetes arányban romlik – írja a hvg.hu.

A Nemzetgazdaségi Minisztérium ötletelése szerint a gyermekvállalásnak gyakori akadályai a férfiak és nők egészségi problémái. A dokumentumban felsorolják többek között a meddőséget, a szenvedélybetegségeket, a lelki természetű betegségeket, az egészségtelen életmódot.

Mivel az a cél, hogy több gyermek szülessen, komplex megelőzési szolgáltatások bevezetésére van szükség az anyag készítői szerint. A részletekre még nem derült fény, de ezek még amúgy is csak tervek, illetve javaslatok, így még várni kell a kiforrott cselekvési útmutatóra. A hvg.hu megnézte, mekkora problémát  jelent itthon a meddőség, mivel magyarázható a gyermektelenség, és mit tehetünk mi magunk is annak érdekében, hogy megszülethessen a tervezett gyermek.

Becslések szerint Magyarországon közel 400 ezer embert, a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség. Az esetek 40 százalékában a férfi, 40 százalékban a nő lehet a felelős, s az esetek 20 százalékában vagy mindkét fél küzd valamilyen problémával, vagy nem sikerül kideríteni, hogy mi okozhatja az utód késlekedését.

Az adatok szerint a meddőséggel érintett pároknak csak 15 százaléka fordul orvoshoz, aminek több oka lehet, például, hogy korlátozott a tájékozódási lehetőség. A másik ok, hogy a meddőség még mindig tabutéma, sokan szégyenként élik meg helyzetüket, titkolják. Egy korábbi tanulmányból az derült ki, hogy a nők sokkal nagyobb arányban vonják be a környzetüket ebbe a kérdésbe, és főleg más nőktől várnak támogatást, míg a férfiak inkább feleségükre próbálnak támaszkodni. Nőgyógyászok szerint pedig még mindig tapasztalható, hogy a nőket okolják, ha egy pár már jó ideje gyermektelen, és persze az sem ritka, hogy a férfi elzárkózik a kivizsgálások elől.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink