hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb egészségügyi saláta került az országgyűlési menübe

Friss vegyes egészségügyi törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, témái egyebek mellett: adatkezelés, e-cigaretta, spermabank, regisztráció előtti gyógyszeralkalmazás, méltányossági támogatás.

A parlamentnek benyújtott egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat rögzíti egyebek mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatgyűjtési, -kezelési szabályait.

Az előterjesztés - az uniós irányelvvel összhangban - 2016. július 20-i hatállyal megszünteti "a különleges táplálkozási célú élelmiszer" kategóriát, helyette "az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek", "a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek", "a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek" és "a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek" kategóriája lép.

A javaslatcsomagban kitérnek az egészségügyi ágazat mozgóbérelemeire (ügyeleti, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) is, amelyet jelenleg - átmeneti jelleggel 2015. július 1-től 2015. december 31-ig - kormányrendelettel szabályoztak. A módosítás célja, hogy az átmeneti szabályozás megszűnésével, 2016. január 1-jétől is meglegyen a törvényi feltételrendszere annak, hogy az egészségügyi dolgozók mozgóbérelemei az egészségügyi ágazati béremelésnél megemelt alapilletményhez igazodhassanak.

Az az elektronikus cigarettákra vonatkozó előírások lényege, hogy a javaslat nem tesz különbséget a nikotinos és az nikotin nélküli e-cigaretták között, továbbá e termékeket csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet. Ilyen terméket árusítani kizárólag dohányboltban lehet majd, a dohánytermékekre vonatkozó hatályos szabályok szerint.

Az előterjesztés lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy a társadalombiztosítási (tb) támogatással nem rendelhető gyógyszerek árához az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyedi kérelmek alapján méltányosságból támogatást nyújtson.

A szöveg szerint a korábban még nem kérelmezett hatóanyagú gyógyszer esetében, amellyel kezelendő betegek száma évente várhatóan meghaladja a 15-öt, vagy amelynek napi terápiás költsége termelői/import beszerzési áron számítva meghaladja a 15 000 forintot, a méltányossági támogatás megítélését megelőzően - az OEP egyedi méltányossági regisztert indít. A regiszterbe felvett betegek számára a forgalomba hozatali engedély jogosultja térítésmentesen biztosítja a szükséges gyógyszeres terápiát.

A javaslat rendelkezik továbbá arról, hogy egyetlen spermabank sem fogadhat és tárolhat hímivarsejtet, amennyiben nem végez humán reprodukciós beavatkozást.

A javaslat teljes szövegét innen töltheti le.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink