hirdetés
2016. május. 29., vasárnap - Magdolna.
hirdetés

Vita a mellrákszűrésről

Megélénkülhet a vita az 50 év alatti nők mammográfiás mellrákszűrésének hasznáról egy új amerikai szakmai ajánlás kibocsátásának következtében – számol be a Népszabadság.

Az amerikai szakorvosok illetékes munkacsoportja (USPSTF) közzétette ajánlását az átlagos kockázati csoportba tartozó nők mammográfiás mellrákszűrésére – írja a lap. – Eszerint számukra 50 éves korig nem szükséges a mellrákszűrés, utána viszont kétévenként ajánlatos.

A szűrések a 40-75 éves korú nők esetében valóban jelentősen csökkentik a mellrák okozta halálozást, ám az előnyök az USPSTF szerint nem haladják meg olyan mértékben a kockázatokat, ahogy azt korábban vélték. Az Annals of Internal Medicine nevű folyóiratban ismertetett állásfoglalást az onkológusok körében azonban most is heves felhördülés fogadta, így feltehető, hogy a vita folytatódik – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság )
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott cikkeink

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

A per os NSAID ellenjavallata  esetén a hatóanyag bőrön keresztül történő bejuttatása is hatékonyan szünteti meg a lumboischialgiás panaszokat. 

Könyveink


hirdetés