hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zombor: „a pszichotikus hajléktalanokra érdemes most koncentrálni”

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is megszólalt a „combinós gyilkosságként” elhíresült eset apropóján, ami változatlan élénkséggel fogalalkoztatja a médiát.

Mint ismeretes, múlt pénteken villamos elé lökött egy idős asszonyt a Margit híd budai hídfőjénél egy férfi, aki évek óta komoly pszichés betegséggel küzd. A középkorú férfiról, lecsúszásáról korábban portréfilm is készült. A pénteki tragédia előtt egy nappal engedték ki a pszichiátriáról, így a rendőrség a Szent János Kórház felelősségét is vizsgálja.

A pszichotikus hajléktalanokra érdemes most koncentrálni, és egy olyan ellátóhelyet létrehozni, ahol fixen, egy fix helyen tudnak ellátást kapni és nyomon is lehet követni az ő sorsukat. Hiszen egy hajléktalan és pszichotikus beteg rendkívül nehezen követhető és nagyon nehezen vehető rá arra, hogy együttműködjön az orvosával” – idézi az MNO Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt, aki a Hír TV-nek nyilatkozott.

Az, hogy az ellátóhely hol és mekkora kapacitással fog működni, még tárgyalások kérdése, de az államtitkár szerint olcsóbb lesz, mintha újranyitnák a Gyurcsány-kormány által bezárt OPNI-t – olvasható az mno.hu-n.

A közösségi portálokon viszont megszaporodtak a Lipót újranyitását követelő, továbbá az agresszív betegek vagy a skizofrének bezárását sürgető bejegyzésekírja a NOL, idézve egyúttal az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatóját:

„Mellélőnénk, ha minden skizofrén beteget bezárnánk, ezzel a lépéssel ugyanis biztosan nem kerülhetők el a súlyos, agresszív bűncselekmények. Az elkövetők mindössze két százaléka szenved tudathasadásban, 98 százalékuk nem elmebeteg, hanem antiszociális személyiség” – reagált dr. Németh Attila pszichiáter, aki megjegyezte azt is, hogy egyelőre az sem tisztázott, a hét végén letartóztatott férfit milyen pszichiátriai kórral kezelték.

A BorsOnline  ugyancsak az addiktológiai intézetből szólaltat meg egy szakembert, dr. Kassai-Farkas Ákos főorvost, aki ugyancsak józanságra int:

– Ez az eset borzalmas sokk az áldozatnak, hozzátartozóknak és magának a tettesnek is. Hasonló tragédia esetén a társadalom sokszor azonnal elítéli a kezelteket és az orvosokat is, holott a bűncselekmények nagy részét nem kezelt betegek követik el, ezen kívül illene különválasztani a tettet és a betegséget is. A betegséggel élőkre pedig oda kell figyelni, s nem csak olyankor, amikor ilyen tragédia történik.

(forrás: NOL, MNO, hvg.hu, BorsodOnline, Hír TV)
hirdetés

Könyveink