hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Zombor elvette a biztosítók életkedvét

Lássuk, mire megy a magántőke magában! – lényegében ezt üzente az egészségügyi államtitkár az ágazat magánbefektetőinek a MABISZ csütörtöki konferenciáján.

A biztosítók alighanem másra számítottak, a magán-egészségbiztosításról rendezett kerekasztal beszélgetésükön ugyanis például még azt fejtegették, hogy a magánbiztosítások olcsóbbak lehetnének, ha a magán-egészségügyi szolgáltatásokat  részben az állami egészségpénztár fedezné, és ezzel még az állami szolgáltatást igénybe vevők is jobb helyzetbe kerülnének. Ahogy Juhos András, az Uniqa Biztosító igazgatósági tagja fogalmazta meg reményüket: ez a megoldás gyorsan terjesztené a magán szolgáltatást és az üzleti egészségbiztosítást, így egymás mellett működhetne az állami és a magánszféra. Takács Zoltán, a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy aki magánbiztosítást vásárol és magánszolgáltatást vesz igénybe, többlet szolidaritást vállal, az általa kifizetett szolgáltatás ellenértéke ugyanis bent marad az állami biztosítóban.
Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató helyettese pedig arra emlékeztetett, az állami kórházak kapacitása nagyobb, mint amennyit az állami egészségbiztosító finanszírozni tud. Jelenleg ebből a többlet kapacitásból vásárolnak az üzleti biztosítók, lerövidítve így a várólistákat, és többletbevételt adva az állami szolgáltatóknak.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár viszont néhány szóval kiábrándította a magánbiztosításokban érdekelt hallgatóit. Megerősítette, hogy állami forrásra a jövőben nem lehet magán egészségügyi ellátást építeni. Sőt, a magánbiztosítók sem számíthatnak arra, hogy majd állami intézményeknél vásárolnak szolgáltatásokat. Mint felszámolandót idézte fel azt a gyakorlatot, hogy a magán kórházak ugyan vállalják az egyszerűbb ellátásokat, ám ha drágább - például intenzív - ellátásra van szükség, akkor továbbküldik a beteget az állami ellátó rendszerbe.

Azt ígérte, az állam adókedvezménnyel és pályázati lehetőségekkel támogatni fogja a saját forrásból, saját kockázatra végzett egészségügyi beruházásokat, de ehhez az adott szakmában teljes körű ellátást kell biztosítani.

S amikor így kiépült egy alternatív magán egészségügyi ellátó rendszer, akkor lehet majd elgondolkodni azon, hogy ebbe az állam miként társuljon a nála biztosított betegek ellátásának finanszírozásával – jelezte az államtitkár, hogy ez minden bizonnyal csak a távoli jövő kérdése lehet.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink