hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Zombor helyett Sonkodi jöhet az egészségügy élére?

Az elitmed.hu több forrásból is úgy értesült, hogy nem Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár programja lesz a befutó a kormány jövő heti, kihelyezett, kétnapos ülésén, amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Lázár János vezette miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, Sonkodi Balázs is kidolgozott egészségügyi tervekkel érkezik.

Mint arról a lapnak többen is beszámoltak, Zombor a héten több ízben is olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint, ha a kormány nem támogatja az egészségügy megújítását célzó programját – amely nagyrészt a Magyar Kórház Szövetség ajánlásaira épül –, nem vállalja az ágazat további vezetését sem. Hasonlóan karakán lépésre eddig csak egy ízben volt példa, amikor Bokros Lajos pénzügyminiszter gazdasági stabilizációs programjával szembeni tiltakozásként Kovács Pál népjóléti miniszter lemondott hivataláról 1995 márciusában.

Bár eddig azt erősítették, hogy a szakmai szempontokra alapozó Zombornak megvan a politikai támogatottsága tervei véghezvitelére, most mégis úgy látszik, az egyre nagyobb teret követelő, főleg gazdasági szempontokat mérlegelő Lázár-vonalnak áldozatul eshet az egészségügy is. Sonkodival egyébként annak a Szócska Miklósnak is meg kellett küzdenie 2010-ben, majd 2012-ben, akit éppen politikai súlytalansága miatt nem vettek komolyan az ágazatban Zomborral szemben, akiben Fideszes beágyazottsága miatt is bízott a szakma.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kiválik az Emberi Erőforrások Minisztériumából, és önálló tárcaként működik a jövőben – legalábbis erről számoltak be a lapnak többen is, egybehangzóan. Míg az immár önálló tárcavezetői poszt várományosaként felmerült Mikola István, az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének neve is, mások Sonkodi Balázst hallották emlegetni politikai körökben.

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink