hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

„Zombort a sajátjai vezették meg”

Még mindig témát ad az elemzőknek, publicistáknak Zombor Gábor egészségügyi államtitkár váratlan távozása, kurta hivatali idejének szakmai, politikai értékelése.

Nem tudott komoly egészségpolitikai teljesítményt nyújtani, de a tiszteletet megadta a talán legnehezebb társadalmi terhet vállaló gyógyítóknak - értékelte a távozó államtitkár 14 hónapját a Heti Válasz, írja a WebOrvos.

Egyik legfontosabb célja a kórházak konszolidációja volt, hogy „legalább középtávon megálljon az eladósodás". Azon a véleményen volt, hogy mivel az állam a kórházak átvételével jelentős szerepet vállalt, ez állami garanciát is kell, hogy jelentsen a fenntartásukban. Ebből egyelőre nem érezni igazán sokat, miközben a közkórházak magántőke-bevonásának véget vetett a kormány – idézi a WebOrvos a Figyelő cikkírójának megemlékezését Zombor államtitkár egyik leglátványosabb kudarcáról.

Az államtitkár belevágott a rezidensek megtartásának programjába, harcolt a kórházak adósságainak állami átvállalásáért, megkísérelt fellépni a paraszolvencia ellen, csökkenteni igyekezett a várólistákat, emelni próbálta az orvosi és ápolói fizetéseket, de semmire nem kapott elegendő fedezetet. A szakmában mindenki tudta, hogy Zombort a sajátjai vezették meg: ígértek neki, hogy ígérhessen, és közben a végsőkig húzták az elégtelennek bizonyuló kifizetéseket – idézi Mészáros Tamást a 168 órából a WebOrvos.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink