hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megpezsdül idén az élet a patikákban

Bár a patikusok szeretik patikamérlegen kimérni a medicinákhoz való alapanyagokat, számos kalkulációjuk ellenére azt még ők sem tudják, milyen évet zárnak majd idén. Árréscsökkentő, s -növelő változásokból ugyanis egyaránt bőven kijut nekik 2012-ben.

A Széll Kálmán Tervben megfogalmazottak szerint idén 8,2 milliárdos árrés-tömeg veszteséggel számolhatnak a gyógyszerészek. Ez az összeg részben a generikus árcsökkentésből, a forgalom várhatóan egy-két százalékos mérséklődéséből, valamint a gyártói és nagykereskedői kedvezmények erőteljes zsugorodásából adódik. E bevételi veszteséget mérsékelheti a magisztrális – tehát a patikában készített – gyógyszerek árának növelése, amelyre egyébként utoljára több mint tíz éve, 2001-ben kerítettek sort. Korábban úgy volt, hogy a gyógyszerészi gondozás szolgáltatási díjait már idén megállapítják, s bevezetik, ezt azonban elnapolták egy évvel. A kompenzációs intézkedések közé tartozik a működési célú támogatás keretének jelentős növelése, valamint a likviditási gondok áthidalására szolgáló kamatmentes támogatás – amelyet év végére vissza kell fizetni! – felhasználási lehetőségének bővítése azáltal, hogy május helyett már március végétől igénybe lehet venni, s a visszafizetését is csak a második félévben kell elkezdeni. Mindezekkel együtt nagyjából véget is ér a kedvezmények sora.


Újdonságból, s többletmunkából is szépen kijut idén a gyógyszerészeknek. Majd egy évtizednyi nyüglődés után – amelynek során az egészségpolitikusok nem tudták érdekeltté tenni az árrésből működő patikákat abban, hogy betegeiknek az olcsóbb készítményeket ajánlják – úgy tűnik, sikerült átvágni e gordiuszi csomót. A megoldás tulajdonképpen pofon egyszerű: premizálásban az a gyógyszertár részesül, ahol az összes beváltott (ártámogatásban részesülő) recept 35 százalékáért a legolcsóbb – amely hatóanyagoknál van ilyen, ott a referencia ársávba tartozó – készítményt szolgálták ki a betegeknek. Az elszámolás negyedévente történik, az ösztönzésre idén 2,7 milliárd forintot fordíthatnak, mely összeget épp a fenti megtakarításból kell „kitermelni”.


A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) számításai szerint bevételeiken nem üt rést az a február elsejével életbe lépő intézkedés, amelynek eredményeként 9, ma még patikában forgalmazott gyógyszer kórházi „kezelésbe” kerül. Más kérdés, hogy mivel igen drága készítményekről van szó, abban segítséget várnak a döntéshozóktól, hogy a fenti medicinákból január 31-én még gyógyszertárakban lévő adagokat nagykereskedőkön keresztül eljuttathassák a kijelölt kórházakba illetve centrumokba, csökkentve ily módon a feleslegessé váló készleteiket.


Nem tartanak, tudtuk meg Hankó Zoltántól, az MGYK decemberben megválasztott új elnökétől, a gyógyszerek hatóanyag alapú kiszolgálásától sem. Ezt kísérleti jelleggel egyelőre egyetlen terméknél, a koleszterincsökkentőknél vezetik be április elsejétől. Mivel a recepten ettől kezdve hatóanyagot rendelhet az orvos, a patikus a beteggel konzultálva az úgynevezett helyettesíthetőségi listáról választja majd ki a konkrét gyógyszert.


Az a kötelezettség sem jár számítógépes programmódosításnál többel, miszerint a számla mintegy mellékletekén – külön papíron – tudatni kell a beteggel, hogy az általa kiváltott gyógyszernél van olcsóbb is – ha valóban van ilyen.


Az viszont ma még a patikusoknak is megoldandó talány, miként is működik majd a való világban az az intézkedés, amelynek értelmében a gyógyszerész mindig csak egy havi adagot adhat ki – tán a fogamzásgátlók az egyetlen kivételek? – a betegnek. A gyógyszerészek diplomatikusan a rendelet „finomhangolásának” szükségességét emlegetik. Az viszont titok, hogy ezen csupán a bükkfanyelven fogalmazott szöveg közérthetővé tételét értik, vagy tartalmi változást is akarnak.


Annyi azért kiderült, hogy a lényeg egyetlen kifejezés megváltoztatásából ered. A jelenlegi szabályok szerint legalább 30 napra való gyógyszerrel kell ellátni a beteget, a jövőben viszont legfeljebb lehet ennyit a kezébe adni. Az viszont egyelőre titok, hogy ha a krónikus betegnek egyetlen recepten  írják fel a három havi adagot, az egyszerre kiváltható, vagy csak hónapról hónapra – negyedéven keresztül. A másik opció, hogy három darab 30-30 napra szóló vényt írnak fel, s akkor hónapról hónapra kell a betegnek tiszteletét tennie a patikában.


Nagyjából annyit tudni, hogy a vényen az orvosoknak pontosan fel kell majd tüntetniük – hónap és nap megjelölésével -, hogy mettől meddig rendelik az adott medicinát (amit egyébként saját nyilvántartásukban is vezetniük kell). Amennyiben ez lemarad a receptről – tehát nem jelzi például, hogy 56 napra elegendő mennyiséget rendel -, a patikus az adott gyógyszerből kizárólag egyetlen dobozt szolgálhat ki. Ez a rendelkezés március 1-től lépne életbe, s nem kell nagy fantázia annak jóslásához, hogy lesznek majd mondatok rendelőkben, patikákban, s kies otthonokban, amelyek méltatlanok arra, hogy feljegyezzék őket a kies 2012-es esztendő annaleseiben.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink