hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

OECD: Magyarország az átlagnál kevesebbet fordít egészségügyre

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarországon az OECD-átlagnál kevesebb forrás jut az egészségügyre, és kevesebb az orvos és az ápoló is, gyógyszerekre viszont az ágazatra fordított kiadások arányában Magyarország költ a legtöbbet a 34 országot tömörítő szervezet tagjai közül.

Az OECD csütörtökön megjelent felmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékának megfelelő összeget tettek ki a legutóbbi, 2009-es adatok szerint. Az OECD-átlag 9,5 százalék volt ugyanabban az évben.

Egy főre számolva 1511 dollárnak megfelelő összeg jutott egészségügyre, ami a 3223 dolláros OECD-átlagnak nagyjából a fele. A kiadások az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal nőttek, ami ugyancsak elmarad a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD 4 százalékos növekedési átlagától.

Magyarországon a vizsgált évben 1000 lakosra 3 orvos jutott. Az OECD-átlag 3,1 volt. Az ápolókat tekintve az arány Magyarországon 6,2, az OECD egészében pedig 8,4.

A gyógyszerekre fordított kiadásokban Magyarország az első helyen állt 2009-ben. Akkor az egészségügyre jutó források 32,6 százalékra ment el gyógyszerre, ami nagyjából kétszeresen múlja felül a 16,9 százalékos OECD-átlagot.

Az OECD valamennyi tagállamára kiterjedő felmérés alapján az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint a gazdaság. Ez a tendencia már a 70-es évek óta megfigyelhető. A legtöbbet az Egyesült Államokban költenek az egészségügyre, GDP-arányosan és egy főre számítva egyaránt. 2009-ben az amerikai hazai össztermék 17,4 százalékának megfelelő összeg jutott az ágazatra, fejenként pedig 7960 dollár – áll a szervezet honlapján publikált felmérésben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink