hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szerveződik a szakmai kollégium: versenyfutás az idővel

Az új szakmai kollégium megalakítására meglehetősen feszes tempót diktált az új jogszabály. Az egy kollégium-hatvan kollégiumi tagozat-hatvan kollégiumi tanács triászából az 5-15 tagú tanácsokban befejeződött a szakmai társaságok által birtokolt helyek elosztása. A lebonyolításhoz nem csak türelem, de diplomáciai érzék is kellett, hiszen volt olyan kollégiumi tanács, amelynek tucatnyi helyére – vagy annak egy részére - több mint harminc szakmai társaság jelentett be igényt.

A lebonyolítással megbízott Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége azonban semmit sem bízott a véletlenre, derül ki a MOTESZ főigazgatójának szavaiból. Mivel a jogszabály értelmében mindössze szűk két hetük maradt a hatvan kollégiumi tanács több száz szakértői helyének szakmai társaságok közötti szétosztására, ezért azzal kezdték a munkát, hogy összeállították és a szakminisztériummal jóváhagyatták az általuk kigondolt eljárásrendet. Erre azért volt szükség, mert bár a MOTESZ szervezeteinek száma 129, úgy döntöttek, hogy a tagsággal nem rendelkező szakmai egyesületeket is tárgyalóasztalhoz invitálják. A lóhalálában végzett helyosztásban végül 248 szakmai szövetség, egyesület illetve társaság vett részt.

A jogszabály értelmében ebben a fázisban kizárólag arról kellett dönteni, hogy mennyi hely jut a rendelet által 5, 10 vagy 15 tagúként meghatározott kollégiumi tanácsokban a különböző szakmai társaságoknak. Konkrét személyek neve tehát még szóba sem került! A végrehajtás azonban – mint kiderült – így sem volt túl egyszerű. Akadt olyan kollégiumi tanács, amelynek helyeire 36 társaság illetve egyesület adta be több-kevesebb igényét, s bár ez – szögezi le Szalma Béla – szélsőséges eset volt, de általában 10-15 szervezet is jelentkezett javaslataival egy-egy kollégiumi tanács helyosztó megbeszélésére.

Akadtak társaságok, amelyek a háttérben kiegyeztek egymással, így a MOTESZ által, egyeztető testületként működtetett ad hoc bizottság elé már kész megállapodással érkeztek, de volt olyan is, amikor e testület órákig moderálta a jelentkezők közötti helyosztó vitát. Mindezzel együtt április 15-én koradélutánra sikerült befejezniük a munkát, amelynek eredményéről tájékoztatják az ágazati szakállamtitkárt, valamint a szakmai kamarákat.

A következő lépésre is alig marad néhány nap, hiszen április 20-ig a kollégiumi tanácsokban helyet szerzett társaságoknak meg kell nevezniük azokat a konkrét személyeket, akiket delegálni akarnak a testületekbe.

Időközben zajlik a hatvan darab, három tagú kollégiumi tagozat résztvevőinek jelölése is. Ez, mint az új szakmai kollégium felállításával foglalkozó munkabizottság vezetőjétől megtudtuk, némi késéssel ugyan, de megtörtént. A tagok név szerinti jelölésére a szakmai kamarákat, az országos intézetek vezetőit, valamint az egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények vezetőit nevesítette a jogszabály. A lista, tudtuk meg Velkey Györgytől, már az ágazatot vezető szakállamtitkár előtt van, döntése – vagyis a végleges tagozati névsor – akár már a jövő hét elején nyilvánosságra kerülhet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink