hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

A szülés megindítása több császármetszéshez vezet

Azok a terhes nők, akik csak kényelmi okokból választanák a szülés mesterséges megindítását, jobban teszik, ha a természetre bízzák a dolgot.
Dr. J. Christopher Glantz, a Rochesteri Egyetem orvoskarának munkatársa kimutatta, hogy a szülés megindítása az esetek 4–8 százalékában császármetszést tesz szükségessé olyan esetekben, amelyekben a természetes szülést kivárva nem került volna sor erre.
 
Bár az egyes nők számára ez a kockázat nem túl nagy, de országos méretekben, több millió szülésre vonatkoztatva több tízezer fölösleges császármetszést jelent. Igaz, hogy a császármetszés nem ritka eljárás, de mégis nagy műtét és veszélyekkel jár: fertőzés, vérzés, trombózis léphet fel és megsérülhetnek más szervek.
 
Dr. Glatz 13 kórház mintegy 38 000 olyan terhesének adatait elemezte, akik 2004 és 2008 között szültek. A vizsgálatból kizárta azokat az állapotos nőket, akiknek előre tervezett császármetszésük volt, korábban már volt császármetszésük, illetve akik burokrepedés után kerültek a kórházba. Többféle módon is elemezte az adatokat, de az eredmény mindig az volt, hogy a szülés megindítása növeli a császármetszések számát, kivéve azokban a nőkben, akikben a 39. hét után indították meg a szülést.
 
Ennek megfelelően azt tanácsolja az Obstetrics and Gynecology januári számában megjelent közleményében, amelyet a Reuters ismertet, hogy ha nincs nyomós egészségügyi indoka a szülés megindításának, várják ki a nők és orvosaik a spontán szülést.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés