hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A szülői szem többet meglát

Közel felével több fejlődési problémát sikerült kiszűrni a szülőket is bevonó kísérleti szűrőprogrammal, derült ki a GYEMSZI közleményéből.

Az eddigi adatok szerint kevesebb, mint 5 százalék volt a 7 évesnél fiatalabb gyerekek között a valamilyen fejlődési problémával kiszűrtek aránya, azonban a szülői segítséggel végzett koragyermekkori szűrőprogram tesztelésekor ez az arány 7,33 százalékra nőtt - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) hétfőn az MTI-vel.

A kisgyermekkori komplex szűrőprogram célja az, hogy bevonják az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést. Mivel az első három évben, azon belül is a csecsemőkorban megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban, nagyon fontos a korai fejlesztésre szoruló gyermekek kiszűrése.

A kérdőív 7 éves korig vizsgálja a gyermekek fejlődését 15 életszakaszban, és a kérdőívek mellé a szülők egy kimondottan nekik szóló, a gyerekük életkorához kötött tájékoztató anyagot is kapnak.

Az ország 21 településén védőnők és gyermekeket ellátó háziorvosok segítségével zajlott az úgynevezett szülői megfigyelésen alapuló kérdőív tesztelése. Mivel a házi gyermekorvosok nem ismerték a kitöltött szülői kérdőívek eredményét, a kérdőívekre adott válaszokat össze lehetett hasonlítani az orvosi vizsgálatok eredményével. Ebből megállapítható, hogy a szülő megfigyelése mennyire megbízhatóan mutat rá azokra a problémákra, melyeket az orvos is észlel. Az orvosok által kiszűrt gyermekek jelentős részénél már a szülői kérdőív is jelzett problémát, ami az újonnan fejlesztett szülői anyag hasznosságát támasztja alá.

A kérdések a különböző fejlődésterületekre vonatkoznak, például a nagy- és finommotoros mozgásra, a hallásra, látásra, a nyelvi készségekre, a beszédre, valamint a kapcsolatteremtő készségekre és a tanulási képességekre.

A kötelező orvosi szűrővizsgálatok száma ezek után sem fog nőni, hiszen az egészségesen fejlődő gyermekeknél erre nincs szükség. Azonban ahol a kitöltött szülői kérdőív alapján indokolt, ott részletesebb és gyakoribb háziorvosi vizsgálat javasolt, vagyis a gyermek fejlődésének alaposabb követése. A programban részt vevő szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy a szülői kérdőívet a családok tekintsék szolgáltatásnak és rendszeresen vegyék majd igénybe.

A most lezárult teszt eredményei alapján dolgozzák ki azt a részletes szűrési módszertant is, amelyek 2014-ben képzéseken ismertetnek majd a védőnőkkel, házi gyermekorvosokkal, illetve a gyermekeket ellátó háziorvosokkal. Ezt követheti majd a szülői kérdőív bevezetése a mindennapi gyakorlatba.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés