hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Rákot okozhat az anális szex?

Anális szex esetén védőoltás

A méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák, valamint a szemölcsök prevenciója mellett már a premalignus anális léziók és a végbélnyílás körüli rákok megelőzésére is javasolt az egyik Magyarországon is kapható HPV-ellenes védőoltás 2014 júniusától. A humán papillómavírus által kiváltott nemi szervi és végbéltáji szemölcsök a végbélrák fő kockázati tényezői. 

Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) becslése szerint 2014-ben az USA-ban 7200 végbélrákos eset diagnosztizálása várható, és szintén idén 950 haláleset következik be e tumoros megbetegedés következtében. Az Egyesült Államokban a végbélrákos esetek felét diagnosztizálják még az előtt, hogy az a környezetébe terjedt volna, 13-25 százalékukat akkor fedezik fel, amikor már a nyirokcsomók is érintettek, illetve minden tizedik diagnosztizált esetben már távoli metasztázis is található.

A korán felfedezett végbélrák jó eséllyel kezelhető, ekkor az öt éves túlélés 82%; minden esetet beszámolva az öt éves túlélés férfiak esetén 60%, nők esetén 71%.

Az anális karcinómák 80%-át 60 éves kor feletti emberekben diagnosztizálják; az incidenciája egyedülálló férfiak között hatszor nagyobb, mint házas férfiak esetében; a receptív anális szex és a végbélrák erősen összefügg. Magyarországon a Magyar Nemzeti Rákregiszter (2010. évi) adatai alapján évente kb. 200-250 anális karcinómát diagnosztizálnak, férfiaknál és nőknél egyforma arányban.

A HPV-ellenes védőoltás indikációs köre kibővült, és 2014 júniusától a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák, valamint a nemi szervi szemölcsök mellett a premalignus anális léziók és az anális karcinóma megelőzésére is javasolt.  A HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusa elleni védekezésre szolgál, nemi szervi és végbéltáji szemölcsöt leggyakrabban a 6-os és a 11-es típus okoz (condyloma acuminatum). (A 6-os és 11-es HPV felelős a genitális szemölcs-megbetegedések 90%-áért.)

A becslések szerint a HPV 16 és HPV 18 felelős többek között a méhnyakrák-esetek 70%-áért, emellett az anális karcinóma-esetek 75-80%-áért, a HPV-vel összefüggő nagyfokú anális intraepithelialis neoplázia-esetek (AIN) 80%-áért. Ezek mellett a HPV számos más daganatos betegség okozója lehet: ilyen például a pénisz rákja, illetve a fej-nyaki daganatok egy része.

Az oltás adjuvánssal adszorbeált (alumínium-hidroxi-foszfát-szulfát adjuváns), rekombináns, kvadrivalens vakcina, amely a vírusok L1-es fő kapszidfehérjéjéből készül. A vakcina biztonságosságát a teljes vizsgálati populációban (6 vizsgálat) vagy a vizsgálati populáció előzetesen kiválasztott alcsoportjában (egy vizsgálat) vakcinációs mellékhatás-jelentő lapok segítségével értékelték az adott készítmény, illetve a placebo minden egyes dózisának beadását követő 14 nap során. A leggyakrabban megfigyelt mellékhatás a fejfájás volt (a beoltottak 16,6%-ánál lépett fel). Ezek a mellékhatások általában enyhe-közepes intenzitásúak voltak.

A hosszú távú követéses vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak a védelem időtartamának megállapítására. A nyolc éves utánkövetés eredményei heteken belül napvilágot látnak.  Az oltás csak profilaktikus alkalmazásra való, nincs hatása aktív HPV-fertőzések vagy már megállapított klinikai betegség esetén.

A férfiakkal szexuális viszonyt folytató férfiak körében az átlagnépességgel összehasonlítva nagyobb az analis HPV-fertőzés kockázata. A vakcina alkalmazási előiratában ismertetett vizsgálat szerint a férfiakkal szexuális viszonyt folytató férfiak populációjában a vizsgálat végén az anális léziók vonatkozásában elvégzett elemzés alapján (a követés medián időtartama 2,15 év volt) a HPV 6, 11, 16, 18 okozta 2/3 fokozatú AIN megelőzése elleni hatásosság 74,9% volt, míg a HPV 16 vagy 18 okozta 2/3 fokozatú AIN megelőzése elleni hatásosság 86,6% volt.

A vakcina hatékonysága a való életben is igazolódott. Ausztráliában – alig egy évvel a HPV elleni védőoltás forgalomba kerülése után – nemzeti oltási programot kezdtek, amely során másfél millió embert oltottak be a négykomponensű vakcinával, és öt év alatt 93 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcs előfordulása az oltottak között.

A vakcina idén áprilistól 9-13 éves kor között (a 14. életév betöltéséig) 2 oltásos sémában is alkalmazható, lányoknak és fiúknak egyaránt. Azonban szem előtt kell tartani, hogy mindkét forgalomban lévő HPV vakcina 2 oltásos hatékonyságának bizonyítására csak immunológiai vizsgálatok állnak rendelkezésünkre, azaz nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben milyen hatékonyan védi ki a 2 oltás a daganatos betegségek kialakulását, illetve azt sem, hogy kell-e emlékeztető oltás, és ha igen, kinek. Az új indikációs körrel bővült vakcina esetében betegségvégpontú vizsgálatok igazolják a 3 oltásos séma hatékonyságát. 

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés