hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

1 másodpercen belül tájékoztat, hogy ép vagy rákos a sejt

Az új magyar találmány: onko-kés

Egyedülálló módon, egy másodpercen belül tájékoztatja a műtétet végző orvost arról, hogy a szövet ép vagy beteg - erre alkalmas egy magyar találmány, az intelligens onko-kés. Az eszközt a Semmelweis Egyetemen mutatta be dr. Tulassay Tivadar, az intézmény rektora és a feltaláló, dr. Takáts Zoltán. A bemutató sajtótájékoztatón ott járt a MedicalOnline stábja is.

Már az ország három pontján tesztelik a világhíres magyar szabadalmat. Valódi diagnózis felállítására egyelőre állatok esetében használják, embereken végzett műtéteknél egyelőre arra használják az eszközt, hogy "tanítsák". Minél több szövetet mutatnak meg neki, annál nagyobb adatbázist felhasználva adhatja meg majd a diagnózist az intelligens onko-kés.

A találmányra a Harvard Medical School és a World's Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt, mivel forradalmasíthatja a diagnosztikát, hiszen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát - már műtét közben.

Kéky Kira
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés