hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Egy gyereket kihúzni sem más, mint a borosüveg dugóját

Egy argentin autószerelő találmánya nagy előrelépést jelenthet a szülőcsatornában elakadt magzatok világra segítésekor. Az új eszköz alkalmazása nem jár azokkal a veszélyekkel, melyekkel az eddig használt módszerek. A WHO jelenleg is világszerte teszteli az Odón-eszközt.

Forradalmi újítással állt elő egy 59 éves argentin férfi – foglalkozására nézve autószerelő − arra, hogyan lehet világra segíteni a szülőcsatornában elakadt magzatot szülés közben. Azt mondja, hogy félálomban, félig öntudatlan állapotban jutott eszébe az ötlet, miután futólag végignézett egy videót a Youtube-on arról, hogyan húznak ki egy beszorul dugót egy borosüvegből. Állítólag rögtön jött a gondolat: de hiszen egy gyereket is ki lehet húzni ugyanezen elv alapján.

A prototípushoz először is keresett egy üvegkorsót a konyhában (ez jelképezte az anyaméhet), aztán kölcsönvette a lánya játék babáját (ő volt a szülőcsatornában elakadt újszülöttet) és mindezt összekombinálta egy textilből készült zsákkal és csővel, amit a felesége varrt – és már készen is volt az életmentő eszköz.

Bár a történet így elsőre viccesnek tűnhet, a találmány felkeltette az Egészségügyi Világszervezet, a WHO érdeklődését is, az Egyesült Államokban pedig éppen most szabadalmaztatták a berendezést, és hamarosan megkezdődik a sorozatgyártás is. Ennek működési elve, hogy egy műanyagból készült zsákot helyeznek a baba feje köré, majd felfújják, ami szilárd rögzítést tesz lehetővé. Ezt követően ezt az egészet addig húzzák, míg az újszülött világra nem jön. Az elv pofonegyszerű, az orvosok mégis azt mondják, hatalmas lehetőségek rejlenek benne, különösen a fejlődő országokban, a gazdagabb országokban pedig akár a császármetszések száma is csökkenthető az alkalmazásával. „Nagyon izgalmas az ötlet – mondja dr. Mario Merialdi, aki a WHO-n belül az anyai és újszülöttkori halálozás csökkentésének fő koordinátora. – Ez az élet egyik különösen kritikus pillanata, melynek terén nem sok előrelépés történt az elmúlt években” – idézi a The New York Times.

A világszerte évente lezajló 137 millió szülés körülbelül 10 százalékában jelentkeznek potenciálisan súlyos komplikációk. Körülbelül 5,6 millió magzat halva születik vagy nem sokkal a megszületés után meghal, és 260 ezer körül van azon anyák száma, akik belehalnak a gyermekszülésbe. Ennek egyik fontos oka, amikor a magzat a szülőcsatornában elakad amiatt, mert testméretei nagyok vagy az anya túlságosan kimerült, hogy a méhösszehúzódások alatt nyomjon. Az iparilag fejlettebb országokban magzati veszélyállapot esetén az anyát azonnal a műtőbe szállítják, a szegényebb, vidéki régiókban viszont – ahogyan dr. Merialdi fogalmaz – „ha a magzat elakad, az anya csak magára számíthat”. Az elakadt magzat világra segítésére jelenleg a fogó- vagy vákuumműtét áll rendelkezésre, ez azonban – főként gyakorlatlan kézben – vérzéseket, a magzat fejének zúzódását vagy a nyak megcsavarodását eredményezheti. Bár természetesen még további tesztelésre van szükség, az orvosok máris úgy látják, hogy az Odón-eszközt megfelelő képzést követően akár a szülésznők is használhatják.

Az eszközt a Becton, Dickinson and Company fogja gyártani, mely egészen mostanáig csak orvosi fecskendőiről volt ismert. A biztonságossági vizsgálatok máris folynak, az Odón-eszközt eddig 30 argentin anyánál alkalmazták. „Örülök, hogy felkértek a részvételre, mert jó okom volt rá, hogy igent mondjak – nyilatkozta Luciana Valle, aki 31 éves volt két évvel ezelőtt, amikor szülésénél az elsők között használták az eszközt. – A fiam majdnem 4 kilóval született, és ez a berendezés valóban sokat segített, a második nyomásra kinn volt a feje.”

A WHO jelenleg azt tervezi, hogy további 100 nőnél próbálja ki az eszközt problémamentes szüléseknél Kínában, Indiában és Dél-Afrikában, majd 170 olyan esetben, amikor a magzat a szülés közben a szülőcsatornában elakadt.

***

S honnan az ötlet jött:

 

(forrás: The New York Times)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés