hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyre gyakrabban ölnek a fájdalomcsillapítók

Az Egyesült Államok egyik kormányzati szerve november elsején arról adott tájékoztatást, hogy az erős fájdalomcsillapítók túladagolása miatti halálozás több mint háromszorosára nőtt egy évtized alatt. Az egészségügyi kormányzat egyik tisztviselője valóságos járványról beszélt – olyanról, amelyet meg lehet szüntetni.

A vényre kapható olyan fájdalomcsillapítók, mint az oxycodone, a hydrocodone és a methadon 2008-ban majdnem 15.000 ember halálát okozták, noha 1999-ben még csak 4000-ét.
„Az ilyen gyógyszerek a súlyos fájdalom enyhítésére használatosak, azonban erősen addiktívak” – mondta dr. Thomas Frieden, az atlantai Betegségellenőrző és -megelőző Központok (CDC) igazgatója, aki közzétette a jelentést.

 

A jelentés szerint a 12 évesnél idősebb amerikaiak majdnem 5 százaléka számolt be arról, hogy túl sok fájdalomcsillapítót használt az elmúlt évben – általában anélkül, hogy felírták volna nekik, vagy csak a gyógyszer kiváltotta jó érzésért.

A túladagolás okozta halálok csak a jéghegy csúcsát alkotják; egy év alatt annyi fájdalomcsillapítót írnak fel az országban, amennyi elég lenne minden egyes amerikai egyhavi ellátásához – mondta dr. Frieden. Az ilyen gyógyszereket azért írják fel mind gyakrabban az orvosok, mert egyre inkább enyhíteni akarják betegeik fájdalmát, és mert újabb és újabb gyógyszerek kerülnek forgalomba.

Dr. Frieden és a Fehér Ház „gyógyszer cárja”, Gil Kerlikowske azt mondják, hogy az államoknak kemény intézkedéseket kell hozniuk, hogy megfordítsák ezt a régóta tartó trendet, mindenekelőtt szigorúan ellenőrizniük kell a receptírási gyakorlatot. Dr. Frieden szerint az orvosoknak korlátozniuk kell a fájdalomcsillapítók felírását – akut fájdalom esetén például csak három napi adagot kellene rendelniük –, és alternatív kezelésekre kellene törekedniük. Krónikus fájdalom esetén pedig a narkotikum csak a legutolsó megoldás lehet.

2008-ban összesen 36.450 halálos túladagolás fordult elő az Egyesült Államokban, beleértve a véletlen eseteket, valamint az illegális drogok (pl. heroin és kokain) túladagolását is. A receptre felírt gyógyszerek halálos túladagolásának háromnegyedét a fájdalomcsillapítók okozták.

Amerika egyes államaiban nagyon eltérő a fatális túladagolás előfordulása; Új-Mexikóban a legnagyobb a gyakoriság (27/100.000 személyév) és Nebraskában a legkisebb (5,5/100.000 személyév). Egymáshoz közel eső államok adatai is igen eltérők lehetnek: míg Nyugat-Virginiában 26/100.000-es a gyakoriság, a mellette fekvő Virginiában csak 9/100.000. Dr. Frieden ezt az egyes államok különböző intézkedéseinek tulajdonítja, amelyekkel a túladagolást igyekeznek megfékezni.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés