hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Engedélyezték az előrehaladott bőrrák gyógyszerét

Engedélyezték Nagy-Britanniában a bazálsejtes, azaz a hámsejtekből kiinduló bőrrák elleni gyógyszert. A brit Rákkutató Intézet vezetője szerint ez óriási előrelépést jelent a betegség kezelésében.

Eddig a kórt műtéttel vagy sugárterápiával tudták kezelni. A gyógyszer hatásmechanizmusát feltáró brit Rákkutató Intézet munkatársai szerint "örömhír ez a pácienseknek" – írta a BBC hírszolgálata.

 

A bazálsejtes karcinóma a bőrrák legelterjedtebb fajtája Nagy-Britanniában, gyakran fedezik fel a fejbőrön vagy a nyakon.

Az országban évente mintegy hétszáz páciensnél diagnosztizálják a betegséget előrehaladott állapotában. A kutatók szerint ugyan kis szám ez, azonban az új gyógyszer azért hoz jelentős a változást, mert eddig nem volt a műtétnek és a sugárterápiának alternatívája.

A vismodegib elnevezésű szert a Roche gyógyszergyár fejlesztette. A napi egyszer szedendő orvosság havi költsége mintegy hatezer font (kétmillió forint).

A brit Rákkutató Intézet vezetője, Harpal Kumar szerint a gyógyszer engedélyezése óriási előrelépést jelent a betegség kezelésében.

(forrás: MTI, BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés