hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ingyenes jogsegélyt nyújt a TASZ cukorbetegeknek

Ingyenes jogi segítséget kínál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet olyan cukorbetegek számára, akiket a júliusban bevezetett szabályozás hátrányosan érint. Az ombudsman már az Alkotmánybírósághoz fordult a többi közt a hátrányos megkülönböztetés tilalma és a testi-lelki egészséghez való jog sérelme miatt.

Betegek és esetenként orvosok számára is gondot okoztak annak az idén nyártól hatályos jogszabálynak a rendelkezései, amelynek értelmében a napi négyszeri inzulinanalóg-terápián lévő betegek csak akkor kaphatják továbbra is 100 százalékos támogatással korábbi gyógyszerüket, ha a terápia elérte a célját. Amennyiben viszont a betegnél fél éven belül két alkalommal nem mérnek 8 százalék alatti HbA1c-értéket, akkor a korábbi inzulinanalóg már csak 50 százalékos támogatással rendelhető, vagy a beteg választhatja a humán inzulinra való visszaállást, 100 százalékos támogatás mellett.

"A gond csak az", hogy inzulinanalógok mellett a betegek életvitele könnyebb, a hypoglykaemiák száma pedig csökkenthető.

Vannak a szabályozásban kevésbé említett kivételek is: a 18 éven aluliak, akiknél csak 2 százalékkal csökkenő HbA1c-értéket kell dokumentálni, és azok a diabéteszesek, akiknek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglykaemiás eseménye volt.

Jermendy György professzor, a Szakmai Kollégium Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabétesz és Anyagcsere-betegségek Tagozatának elnöke a MedicalOnline-nak korábban azt mondta: a sajtó számos helyütt pontatlanul fogalmazott a rendelet ismertetésekor, amely egyáltalán nem olyan rossz, sőt, bizonyos értelemben együttműködésre, a saját egészségük védelmére ösztönözheti a betegeket. A professzor szerint azt mindenkinek meg kell értenie, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár büdzséje limitált; az inzulinanalógok átlagosan másfél-kétszer annyiba kerülnek, mint a humán inzulin

Nem nehezményezhető ez a támogatási elv, ha a rendelet megfelelő módon gondoskodik azokról is, akik a kezelési célt nem érték el – fogalmazott Jermendy György, aki szerint mindez még ösztönözheti is a beteget, és tapasztalatai szerint erre nagy szükség is van. A betegek jó harmada ma ugyanis kifogástalanul együttműködik az orvosokkal a szövődmények megelőzése, a betegség „stabilizálása” érdekében. További harmaduk jól és könnyen motiválható a cél elérése, egészsége megtartása érdekében, körülbelül 10-20 százalékuk azonban kevésbé törődik betegségével: nem figyel életmódjára, nem tartja be az orvos utasításait.

Bár a Társaság a Szabadságjogokért elfogadja, hogy "a rendelkezés első ránézésre akár logikusnak is tűnhet", komoly aggályokat fogalmaztak meg, és az alapvető jogok országgyűlési biztosának segítségét kérték az új rendelkezés megsemmisíttetésre érdekében. Szabó Máté kérte is a törzskönyvezett gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló miniszteri rendelet egyes rendelkezéseinek vizsgálatát az Alkotmánybíróságtól. Szerinte ugyanis a cukorbetegek analóg inzulinhoz jutását szabályozó rendelkezések sértik az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, de formai szempontból sem felelnek meg az Alaptörvénynek.

Az ombudsman olvasatában az egészségbiztosítási törvény a miniszternek csupán arra adott felhatalmazást, hogy a támogatásba való befogadás, valamint a támogatás mértéke megállapításának szempontrendszerét meghatározza, de arra nem, hogy a cukorbetegek kezelését ahhoz kösse, milyen értéket mutatnak a vizsgálati eredmények. Indítványában az alapvető jogok biztosa arra is hivatkozott, hogy a rendelet diszkriminatív: a vizsgálati érték, mint támogatási feltétel csak látszólag semleges körülmény, hatását tekintve hátrányosan érinti azokat, akik nem tudják az egészségesebb életmódot választani, vagy az egészséges életmód ellenére a vizsgálati értékük nem csökken a rendeletben meghatározott szint alá.

A TASZ úgy gondolja, hogy az alapjogsérelem súlyos, ezért szeretné elősegíteni, hogy az Alkotmánybíróság teljes körűen megismerje a rendelet által érintettek problémáját, és minél hamarabb napirendjére vegye a kérdést. Ennek érdekében arra hívják fel a figyelmet, hogy az új szabályok szerint az, akit hátrányosan érint egy-egy jogszabály, maga is kérheti annak megállapítását, hogy sérültek az Alaptörvényben foglalt jogai, így kezdeményezheti a jogszabály megsemmisítését. Ehhez azonban jogi képviseletre van szükség, amelyet a TASZ ingyenes jogsegély szolgálata keretében vállal.

Felajánlásuk szerint mindazoknak, akik 2012. december 15-ig jelentkeznek a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen vagy a +36-1-209-0046 telefonszámon, ingyenes jogi képviseletet nyújtanak.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés