hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Készül a BNO-11

Átdolgozzák a betegségek nemzetközi osztályozási rendszerét (BNO vagy ICD). A jövő évben kiadandó 11. átdolgozás a több mint 20 éve használt 10. revíziót fogja váltani. A világ digitális átalakulásához alkalmazkodó, modernizált rendszer kódmeghatározásra, keresésre, nyelvek közötti váltásra és összegző áttekintésre szolgáló alkalmazásokat is tartalmazni fog.

A betegségek nemzetközi osztályozási rendszere (magyarul BNO, angol rövidítéssel ICD, International Classification of Diseases and Related Health Problems) világviszonylatban fontos eszköze a statisztikák, a betegellátás és az orvostudományi-epidemiológiai kutatások precíz dokumentálásának. A WHO által 1948-ban összeállított ICD rendszer átdolgozásai az orvostudomány gyors ütemű fejlődését hivatottak minél pontosabban tükrözni.

A kódrendszer elődje, a Nemzetközi haláloki lista – amelyet a 19. század végén (1893) állított össze a Nemzetközi Statisztikai Intézet – még csak a mortalitási statisztikák globális egységesítését szolgálta. Az ICD azonban messze túlnőtt ezen: a morbiditási és mortalitási statisztikák és országjelentések nemzetközi összehasoníthatósága mellett az egészségügy finanszírozásában, az epidemiológiai és a betegségjellemzők jobb megismerését célzó kutatásokban, a betegellátás átlátható monitorozásában is kulcsszereppel bír.

A jelenleg érvényben lévő, 43 nyelvre lefordított ICD-10-et 1990-ben fogadta el az Egészségügyi Világszervezet 43. közgyűlése, és 1994 óta használják a WHO tagállamainak többségében – jelenleg 117-ben.

A folyamatban lévő 11. átdolgozás a WHO 30 szakértői bizottsága, munkacsoportja és nagy klinikai tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakemberekből álló tanácsadói testülete irányításával indult. Az immár közel végleges állapothoz az interneten beérkezett több mint 7000 módosítási javaslatot is áttekintették. A mortalitási statisztikák folytonossága érdekében alapvetően az új kiadás is megtartja az etiológiai klasszifikációt – így például az idegrendszeri károsodást előidéző cerebrovaszkuláris események továbbra is a keringési rendszer betegségei közé sorolódnak. A revízió lényeges szempontja, hogy az ICD-11 jól használható legyen a kódrendszerhez kapcsolódó egyéb osztályozási és terminológiai rendszerekkel, továbbá, hogy a szegényebb régiók betegellátásának adatrögzítéséhez is megfelelő kódolást kínáljon. Az ICD-11-ben foglalt mintegy 47 ezer entitást 13 jellemző (köztük például az érintett szervrendszer, a kiváltó ok, a funkcionális következmények és a manifesztációk) szerint sorolják alkategóriákba.

A végső simításokra váró 11. átdolgozást a tervek szerint 2017-ben teszik közzé, és 2018-tól váltja fel a jelenleg használt BNO-10-et.

(Forrás: WHO)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés