hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Korszerűbb hörgőtükrözés az SE Pulmonológiai Klinikán

Gyorsabbá és biztonságosabbá is vált az eljárás, elsősorban a tüdőfibrózisos betegek számára örömhír ez – adja hírül az SE Médiasarok

Egy új eljárásnak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá vált a hörgőtükrözés a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján – mondta dr. Müller Veronika, a klinika igazgatóhelyettese. A módszer egy új szonda segítségével a tüdőszövet lefagyasztásával lehetővé teszi akár egy kb. fél centiméteres darab eltávolítását is, amelyből a patológusok gyorsabban és pontosabban tudnak diagnózist felállítani, így sok esetben kiválthatóak a mellkassebészeti eljárások. Magyarországon körülbelül 3-5 ezer ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos beteg él, elsősorban rajtuk segít az úgynevezett cryobiopsziás eljárás – olvasható a Semmelweis Médiasarok oldalon.

Az eddig alkalmazott, hagyományos hörgőtükrözési eljárás nem igényel altatást, hátránya azonban, hogy mindössze egy gombostűfej nagyságú minta nyerhető vele a tüdőszövetből, ez pedig sok esetben nem elegendő a patológusnak, hogy felállítsa a diagnózist – mondja Müller Veronika. Korábban ilyen esetekben mellkassebészeti eljárásra volt szükség, ez azonban hosszadalmasabb, és több kockázattal jár, mint az új módszer, amely valahol a kettő között van – írják a portálon. A cryobiopsziás eljárás altatást igényel, körülbelül egy napig kell a betegnek kórházban tartózkodnia, ugyanakkor sok esetben kiváltható vele a sebészeti beavatkozás, hiszen a tüdőszövet lehűtésével akár fél centiméteres mintát is el lehet távolítani, amelyből már meg lehet állapítani, hogy mi a baj, és milyen kezelési módokat lehet alkalmazni.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés