hirdetés
2015. november. 30., hétfő - András.
hirdetés

Orvosetikai párbeszéd a Centrál Színházban

Mégis, kinek az élete?

A darab által felvetett orvosi etikai kérdésekről, az egészségügy és az állampolgár viszonyáról is szó lesz azon a beszélgetésen, amely a Centrál Színház december 7-i Mégis, kinek az élete? című előadását követi. Az esemény a Semmelweis Egyetem HuMánia Pályaszocializációs Műhelyének kezdeményezésére jött létre.

Brian Clark Mégis, kinek az élete? című drámájának főhőse Ken Harrison szobrászművész, aki egy autóbaleset következtében nyaktól lefelé megbénul. A darab azt az időszakot dolgozza fel, amikor Ken ráébred, hogy nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni, ezért harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

A történetből 1981-ben film is készült, amelyben Richard Dreyfuss játszotta a szerencsétlenül járt művész szerepét. A Centrál Színház ezt a feladatot Rudolf Péterre bízta, aki maga is részt vesz a december 7-én, előreláthatólag 21:20 körül kezdődő beszélgetésen. Rajta kívül darabbeli partnerei, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vanda, Papp János, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter - és Puskás Tamás, az előadás rendezője is megjelenik az eseményen, amelynek ötlete a HuMánia Pályaszocializációs Műhelytől származik.

Utóbbi egy önkéntes kortársoktatók által működtetett egyetemi készségfejlesztő csoport, amely arra törekszik, hogy a felnövekvő orvos-generációk egyre erősebb humán készségekkel rendelkezve lépjenek be az egészségügy rendszerébe.

Frei Gabriella
a szerző cikkei

(forrás: Napvilág.Net)
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott cikkeink

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

A hemolízis a preanalitikai hibák leggyakoribb forrása, mely közel 60%-ban felelős a minták alkalmatlanságáért. A hemolízis in vivo és in vitro egyaránt bekövetkezhet, de az in vivo hemolízis aránya az összes hemolizált minta között mindösszen 3,2%. Ezért különösen nagy jelentőségű az in vitro hemolízis, melynek oka lehet mintavétel vagy a mintakezelés során elkövetett hibák. A nem kellő gondossággal nyert, tárolt és/vagy szállított minták hajlamosak a hemolízisre.

Mesalaminkezelés mellett, több héttel a kezelés elkezdését követően, még egyidejű kortikoszteroidkezelés esetén is kialakulhat súlyos, véres hasmenés, ami a colitis ulcerosa súlyosbodásának a tüneteit utánozhatja.

hirdetés