hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mit lehet tenni a második leggyakoribb gyilkossal szemben?

Március a vastagbélrák elleni harc hónapja. Ebből az alkalomból a NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center szakemberei összeszedték az öt legfontosabb dolgot, amit a szűrővizsgálatról tudni kell.

A vastagbélrák a világon mindenhol előkelő helyen áll a daganatos halálokok között. Sokan nem tudják, hogy a betegség nagy arányban gyógyítható, sőt az esetek jelentős részében akár meg is előzhető.

„Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy megfelelő szűréssel a vastagbélrák nemcsak igen korai stádiumban felfedezhető, hanem egyes esetekben meg is akadályozható a kialakulása – mondta el dr. Felice Schnoll-Sussman, a kórház gasztroenterológusa. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy noha kellően jó hatásfokú szűrővizsgálati módszerek állnak rendelkezésre, az egyesült államokbeli népesség mindössze egyharmadánál történik az irányelveknek megfelelő vastagbélrákszűrés.

Dr. Schnoll-Sussmann és munkatársai öt pontba szedték mindazt, amit mindenkinek tudnia kellene a vastagbélrák kockázatának csökkentése érdekében.

-         A szűrővizsgálaton való részvétel életeket menthet. A szűrés során a korai tumorra és olyan polipokra is fény derülhet, melyekből később rosszindulatú daganat fejlődhet ki. A nők és férfiak esetében a szűrés megkezdésének optimális életkora 50 év.

-         A szűrővizsgálat tünetmentes személyek esetében is indokolt. A vastagbélpolipok és a korai tumorok nem okoznak tüneteket. Úgy is lehet valakinek vastagbélrákja, hogy nem is tud róla. És éppen ez az, amiért a szűrés – még a tünetek megjelenése előtt – alapvető jelentőségű!

-         Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a kockázati tényezőkkel. Bizonyos kockázati tényezők fennállásakor a szűrővizsgálatot már fiatalabb életkorban meg kell kezdeni. Ilyenek: gyulladásos bélbetegség; családi vagy egyéni kórelőzményben szereplő vastagbélrák; vastagbélpolipok vagy olyan örökletes állapotok, melyek vastagbélrákra hajlamosíthatnak (pl. Lynch-szindróma vagy familiáris adenomatosus polyposis [FAP]). A szűrés megkezdésének optimális időzítéséről az orvos tud tájékoztatást nyújtani.

-         Dohányzásról való leszokás és rendszeres testedzés. Vannak bizonyos életmódbeli változtatások, melyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a dohányzásról való leszokás, a vörös húsok és a húskészítmények fogyasztásának kerülése, a normális testsúly elérése és fenntartása, valamint a testmozgás.

-         Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vastagbélrák nem válogat. Minden huszadik embernél diagnosztizálnak élete valamely szakaszában vastagbél- vagy végbélrákot, és a betegség férfiak és nők között is előfordul. Bár vannak olyanok, akiknek családjában már volt vastagbélpolip vagy -daganat, ezért a fokozott kockázat okán már fiatalabb korban kell megkezdeni a szűrővizsgálatukat, a vastagbélrákos betegek túlnyomó többségének családjában még soha nem fordult elő hasonló megbetegedés.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés