hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nem érdemes férgekkel gyógyítani a fekélyes sebeket

Mégsem olyan jó ötlet húsevő kukacokat rakni nyílt sebekbe: hamarabb megtisztítják ugyan a sebet, mint a szokványos kezelés, ám ez nem jelent egyúttal gyorsabb sebgyógyulást is – ismertették brit kutatók pénteken a féregorvoslás első kontrollált klinikai vizsgálatának eredményét.

A British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a páciensek egy része ráadásul fájdalmasabbnak találta az úgynevezett lárvaterápiát.
Bármily hátborzongatóan hangzik, a férgeknek hosszú történelme van az orvoslásban. Napóleon háborús sebésze nagy rajongójuk volt, de alkalmazták az állatkákat az amerikai polgárháborúban, valamint az első világháború lövészárkaiban is.
Nemrégiben orvosszakértők újra megvizsgálták a férgek gyógyító erejét, beleértve a veszélyes meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)-fertőzéseket megelőző képességüket is.
A yorki egyetem kutatói 267, vénás lábszárfekéllyel élő önkéntes pácienst kezeltek férgekkel vagy szokásos sebkezelő hidrogéllel. Sem az eredményt, sem a költségeket tekintve nem találtak lényeges különbséget az eljárásokban.
„Úgy tűnik, nincs értelme a páciensek ezen csoportjában alkalmazni (a férgeket), amennyiben a gyorsabb gyógyulás a cél” – véli Nicky Cullum, az egyik résztvevő kutató.
A férgeknek mégis lehet előnye néhány különleges területen, például a bőrátültetésre való előkészítésnél, ahol a gyorsabb sebtisztítás azt jelenti, hogy a páciens hamarabb juthat a műtőbe.
A lárvaterápia azért működik, mert a férgek csak az elhalt és rothadó szöveteket pusztítják, tiszta sebet hagyva maguk után. Nem ássák be magukat az egészséges húsba, inkább egymást eszik meg, amikor kifogynak a táplálékból.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés