hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új rehabilitációs program rákbetegeknek

Új állapotjavító, rehabilitációs programot indított 2016 első negyedévére a Rákbetegek Országos Szövetsége (ROSZ), amely a betegségük aktív szakaszában lévő daganatos betegeknek segít a tünetmentesség elérésében.

A mintegy háromszáz daganatos beteg számára indított program keretében dietetikusok, fizikoterapeuták, biotechnológusok, kineziológusok, diplomás ápolók és további számos szakember segít a betegeknek, emellett a szervezet egyhetes táborok indítását is tervezi a rászorulók számára.

Európán belül Magyarországon betegednek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi körképe szerint. Az OECD-országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, Magyarországon azonban ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, amely a 65 év alattiakat is erősen sújtja.  Magyarországon 100 ezer, 65 évesnél fiatalabb ember közül 120-an halnak meg rákban, míg a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian, ráadásul a tendencia Magyarországon növekvő. Az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer ember rákbeteg jelenleg Magyarországon.

A ROSZ közleményében idézte egy magyar biztosító kutatását, amely szerint minden második megkérdezett aggódik az egészségéért, és nem tartja kielégítőnek saját egészségi állapotát. Egészségügyi szakértők szerint ennek ellenére a magyarok nem járnak kellő számban rákszűrésekre, részben ezért lehet a daganatos megbetegedés népbetegség Magyarországon. Ezen kívül az elégtelen, gyakran elkésett terápia, a hibás betegutak, a stressz, a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon kimagasló arányban betegszenek és halnak meg az emberek rákban, fogalmaztak. A magyarok nincsenek felkészülve arra sem, hogyan küzdjenek meg a terápia és felépülés ideje alatt várható anyagi nehézségekkel, hiszen a gyógyulás még jelentős állami finanszírozás mellett is sok pénzbe kerül, miközben a betegség idején az érintett családok jövedelme csökken.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés