hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új teszttel vizsgálhatják a gyógyszerlebontó képességet

A gyógyszerlebontó képesség meghatározására szolgáló új diagnosztikai rendszerről számoltak be csütörtökön Balatonfüreden.

Az úgynevezett CYP teszt kifejlesztésére kétszázmillió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében a balatonfüredi Toxi-Coop Zrt. – mondta el Hirka Gábor, a cég igazgatója sajtótájékoztatón. A teszt kifejlesztésére összesen háromszázmillió forintot költöttek; a módszer hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló.

A diagnosztikai lehetőség a befogadásig is elérhető; több kórházban hónapokon belül kérhető az eljárás.

A citokróm P450 (CYP) enzimek a máj méregtelenítő enzimrendszeréhez tartoznak.
A CYP teszt olyan új technológia, mely képes meghatározni az egyének gyógyszerlebontó képességét – ismertette Monostori Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományos Központjának munkatársa. A szervezetbe bekerülő legtöbb idegen anyag (például gyógyszerek) lebontásáért a citokróm P450 enzimek felelősek. A CYP enzimeket kódoló génekben sok genetikai hiba ismert, melyek megváltoztathatják az enzimműködést.

A CYP teszt módszer magába foglalja egyrészt ezen CYP génhibák meghatározását, másrészt képes meghatározni a CYP enzimek aktuális szintjét, azaz az egyén gyógyszerlebontó képességét. Ennek azért van nagy jelentősége, mert így pontos, egyénre szabott gyógyszeres terápia állítható fel.

A CYP teszt segítségével állapították meg például, hogy egy másfél hónapos, epilepsziával kezelt csecsemőnek alternatív hatóanyagra van szüksége, mivel az addig alkalmazott gyógyszer súlyos vérszegénységet okozott. Az új diagnosztikai módszerrel találtak hatékony gyógyszeres terápiát egy 33 éves skizofrén nőnek, egy nyolcéves, szívátültetésen átesett kisfiúnak, és egy magas vérnyomással küzdő 35 éves kismamának.

A többlépcsős diagnosztikai vizsgálathoz csupán egy vérvételre van szükség.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés