hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Véd az emlőráktól az ösztrogénpótló kezelés

A Lancet Oncology egyik közleménye arról számol be, hogy a hormonpótlást kapó nőkben kisebb valószínűséggel alakul ki emlőrák. A Fred Hutchinson Rákkutató Központ (Seattle, USA) kutatói több mint 7500 olyan nő adatait tekintették át, akik mintegy hat éven át részesültek hormonpótlásban.

Az eredmények szerint hormonpótlás esetén kb. 20 százalékkal kisebb volt az emlőrák kockázata és szignifikánsan kevesebben haltak meg a betegségben, szemben a hormonpótlásban soha nem részesült nőkkel. A védő hatás évekkel a hormonpótlás befejezése után is érvényesül.

Garnet Anderson, a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények az emlőrák szempontjából megnyugtathatják azokat a nőket, akik hiszterektómia után több évig ösztrogént kapnak a posztmenopauzális tünetek enyhítésére.

Véd az emlőráktól az ösztrogénpótló hormonkezelés


A korábbi vizsgálatok nem mindig voltak ilyen bíztatók: egy 1993-as kutatást, amelyben 11.000, 50 és 79 év közötti nő vett részt, akik lóösztrogént kaptak, idő előtt meg kellett szakítani a trombózis és a stroke veszélye miatt. Hasonló problémák merültek fel nemrég a harmadik generációs fogamzásgátlókkal kapcsolatban – úgy tűnik, hogy az ösztrogén a fiatalabb nőkben is hasonló kockázatokkal jár.

Emellett a fogamzásgátlók ösztrogénje növeli az emlőrák kockázatát is, és e tekintetben valóban megnyugtatóak Anderson és munkatársai mostani eredményei a hormonpótlásra szoruló nők számára.

A kutatók 7645 nőt (a túlélők 78 százalékát) követték 2005 és 2009 között; az ösztrogénkezelés vége után a medián követési idő 4,7 év volt. Az eredmények világosak:

  • 23 százalékkal csökkent az invazív emlőrák incidenciája a placebóhoz képest.
  • Az incidencia hormonpótlás mellett 0,27%/év, placebo mellett 0,35%/év volt (151, illetve 199 eset évente).
  • A kishíján 12 éves követés alatt az ösztrogén csoport azon nőiben, akikben emlőrák alakult ki, 63 százalékkal kisebb volt a halálozási arány.
  • A halálozási arány hormonpótlás mellett 0,009%/év volt, placebo mellett 0,024%/év (6, illetve 16 halálozás évente).
  • Az emlőrák kockázatának csökkenése csak azokban a nőkben érvényesült, akiknek anamnézisében nem szerepelt sem jóindulatú emlőelváltozás, sem familiáris emlőrák.

Mindezek ellenére a szerzők arra figyelmeztetnek: eredményeik nem támasztják alá azt, hogy az ösztrogént az emlőrák megelőzésére lehetne használni, mivel egyrészt éppen a leginkább veszélyeztetett csoportokban nincs védő hatása, másrészt növeli a tromboembólia és a stroke kockázatát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés