hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

„Komplex egészségipari beszállítókká kívánunk válni"

Vezérigazgató váltás a GlobeNet Zrt.-nél

Az ASSECO magyarországi cégét, a GlobeNet Zrt.-t Pittner Ferenc vezeti a jövőben. Az egyik legnagyobb hazai kórházi informatikai rendszer szállítója új termékekkel és új szemlélettel halad tovább. 

– Ön teljesen más közegből érkezett az egészségügyi szektorba, bizonyos értelemben szerencsés időszakban, hiszen az elkövetkezendő hónapokban közel 30 milliárd forintnyi unós forráshoz juthatnak az informatikai cégek. Nem lesz könnyű, felkészült a harcra?
– Valóban, ez teljesen más terület; egy hónapja vagyok itt és egy hete vagyok vezérigazgató. Viszonylag kevés a „cégen kívüli” élményem. Más területről érkeztem, a tőkepiacon dolgoztam több mint 10 éven át, ami minden tekintetben a hatékonyságáról híres. Azt nem mondhatnám, hogy az itt tapasztaltak homlokegyenest ellentmondanak annak, amivel eddig találkoztam, inkább a hangsúlyok vannak kicsit máshol. Átültem az asztal másik oldalára, most a szolgáltatói oldal érdekeit kell képviselnem. Ez elég radikális szemléletváltást jelent, amihez alkalmazkodnom kell.

– Mivel tudták meggyőzni az ASSECO vezetői, miért vállalta el ezt a pozíciót?
– Két oka volt. Az egyik az, hogy a GlobeNetben nagyon jó csapat van – ez nálam kulcskérdés. A másik, hogy az ASSECO a 7. legnagyobb szoftverszállító Európában, és egy ilyen csoportnak a részévé válni mindenképpen megtiszteltetés és kihívás. Úgy gondoltam, hogy ezen a területen jócskán van mit tanulni, tapasztalni. A Budapesti Értéktőzsdénél mintegy 5 évet töltöttem vezető pozícióban, vezérigazgató-helyettesként. Viszonylag nagy tapasztalatom van abban,hogyan lehet egy szervezetet hatékonyan irányítani. Ezen túlmenően az évek során én vezettem a legnagyobb projektjeit az Értéktőzsdének több százmillió forintos értékben, nagy ügyfélszámmal, ráadásul informatikai oldalról érkeztem, hiszen informatikai fejlesztéseket vezettem hosszú időn keresztül. Olyan gyakorlattal rendelkezem tehát, amire épp a legjobban van szüksége a cégnek: a szervezés, irányítás és a projektmenedzsment területén.

– Nem tudom, mennyire ismeri az egészségügyi ágazatot.
– Nem tagadom, ezen a téren főleg külső szemlélőként és természetesen páciensként vannak tapasztalataim, de tekinthetünk erre úgy is, hogy eddig még nem asszimilálódtam az egészségügyi terület szereplőihez, törvényeihez. Optimista ember lévén, nézzük a jó oldalát, hiszen én emiatt sokszor más nézőpontból közelítem meg a kérdéseket, ugyanakkor kollégáim érvelését is el tudom fogadni. Azt is tudom magamról, hogy gyorsan tanulok.

– Önök tudják már, hogy a 16 pályázat közül melyeken indulnak el?
– Az ASSECO háttér támogatásával bátran indulunk, a most kiírandó nagy projekteken, amelyekre a cégcsoportnak részben már kész – és ami fontosabb már működő – megoldásai vannak Lengyelországban, és Szlovákiában, valamint Csehországban. Ezen nagy projektek – az intézményközi integráció, a központi közhiteles nyilvántartások, a biztosító projekt, az eRecept – kapcsán az ASSECO-nak nemcsak megoldásai, hanem rendkívüli tapasztalata is van. Ilyen kulcsprojektek esetén – hozzátéve, hogy általában rendkívül szűk a határidő – ez mindennél többet jelent. Tudjuk, hogy mik a projektek buktatói, és mik a legfontosabb kérdések, amelyek időben történő megválaszolása nélkül a projektek sikeressége forog kockán. A GlobeNet jól prosperáló cég, több, kiemelt erősségünk van: elsősorban a termékpalettánk, az Ügyfeleink és a Partnereink. Nagyon lényeges, hogy milyen know-how-val rendelkezünk, az a professzionális tudás, mely évek alatt felhalmozódott a munkatársainknál, és ami a céget szakmai piacvezetővé tette a kórház informatikai piacon. Ha az erősségeinkről beszélünk, azt sem szabad elfelejteni, hogy az ASSECO csoport tagjai vagyunk. Egyre inkább láthatóak azok a csoportszintű együttműködések, amelyeket a GlobeNet kihasználhat; olyan szolgáltatásokat tudunk majd bevezetni, amelyekre korábban nem volt lehetőségünk.

– Mire gondol?
– Az ASSECO nagyon sok területet lefed. Nemcsak az egészségügyi szektorban, hanem a tőkepiacon, energia- és biztosítási ágazatban is jelen van. Anyacégünk főként a szoftverfejlesztés területén olyan best practice-eket, olyan technológiákat vezetett be, amelyeket viszonylag könnyen tudunk alkalmazni a GlobeNeten belül is. Ha a közeljövőről kérdez, akkor nem elsődleges prioritás, hogy kilépjünk az egészségügyi szférából. Ez a cég stratégiájában csak egy távoli jövőkép. Az ASSECO segítségével a GlobeNet kiváló eséllyel tervezhet a régióban, már csak azért is, mert idő közben a cégfilozófiánk is változott. Az egészségügyi intézményekre eddig csak úgy tekintettünk, mint a MedWorkS kórházi informatikai rendszerünk potenciális megrendelőire. Most változik a szemlélet: komplex egészségipari beszállítókká kívánunk válni. 

– Jelenleg több, mint 40 egészségügyi szolgáltató használja a rendszereiket. Milyen visszajelzések érkeznek, mik a fejlesztési irányok, lesznek-e a közlejövőben új termékeik?
– A legfőbb termékünk a MedWorkS egészségügyi rendszer, melyet folyamatosan naprakészen tartunk, Ügyfeleink igényeit is szem előtt tartva. Új termékeink is többnyire eköré épülnek, de egyre több az önmagában is használható modulunk. Csak néhányat említek, mivel ezekről a honlapunkon olvashatnak bővebben: a MobiWorkS - orvosi vizittámogató modul, tablet eszközön, az eMedWorkS – külső partnerek kapcsolati modulja, illetve a Menedzsment információs rendszerünk. Több titkot nem árulnék el, hiszen a közeljövőben további termékekkel jövünk a piacra.

– Mit gondol, 5-10 év múlva milyen cég élén áll majd?
– Egy sikeres és hatékony céget szeretnék létrehozni. Nagyon szerteágazó a tevékenységünk, nagy kihívás, hogy ezt a típusú szolgáltatáspalettát megfelelő színvonalon, megfelelő hatékonysággal működtessük. Azt szeretném, hogy 10 év múlva ne legyen kérdés az, miért a GlobeNet a legjobb szolgáltató a piacon.

– Ez a piac nem lesz „kicsi” Önnek az Értéktőzsdéhez képest?
– Ha a társadalmi fontosságot nézzük, akkor nem lehet a tőzsdét és az egészségügyet a mérleg két serpenyőjébe tenni. Mind a kettő fontos, de másképp. Hasznos és jól konvertálható tapasztalatokat szereztem a tőkepiacon, ezeket nem fogom elfelejteni. Ám ez egy másik szektor, amelynek más, szélesebb a társadalmi hasznossága mivel sok embert érint – és leginkább ez motivál.

 

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!