A kínai Fujian Medical University kutatói a Biological Psychiatry folyóiratban arról számoltak be, hogy egy olyan génre bukkantak, amely igen fontos szerepet játszik a terápiarezisztens depressziót kiváltó biokémiai útvonalak modulálásában.
A bipoláris zavarral járó depressziós epizódok hatalmas klinikai kihívást jelentenek mind a diagnózis felállítása, mind a lehetséges következmények, mind pedig a kezelés szempontjából.
Napjainkban, amikor az elhízás egyre égetőbb népegészségügyi problémaként jelenik meg, gyakran az alultápláltság témája marginális kérdésként tűnik fel a mindennapi orvosi gyakorlatban, többek között az apellátásban is.
A hazai modern ajánlásoknak köszönhetően a pánikbetegség magyarországi diagnosztikája, terápiája és követése a nemzetközi protokollokkal kiválóan összecseng.
A korszerű kezelés lényege a korszerű szemlélet jegyében felállított diagnózis, a korszerű antidepresszívum választása, majd beállítása és a gyógyulási folyamat végigkövetése a teljes funkcionális gyógyulásig, illetve a gyógyult állapot stabilizálódásáig. Ehhez a korszerű antidepresszívum-paletta mellett folyamatos terápiás figyelemre, szakmai tudatosságra van szükség.
A menopauzális depresszió klinikai képét gyakran szomatikus tünetek fedik el, melyek többnyire az emésztőrendszerhez kapcsolódnak. Az éjszakai éhségérzettel és hasi fájdalommal társuló fokozott étvágy hiperalimentációs tünetegyütteshez és elhízáshoz vezet.
Az antidepresszáns kezelés során észlelt nem megfelelő együttműködés többnyire terápiás követkeményekkel jár, mivel a gyógyszer idő előtti abbahagyása fokozhatja az öngyilkosság veszélyét, továbbá növeli a kórkép krónikus fennállásának esélyét.
A major depresszióban szenvedő betegek hozzávetőlegesen harmada nem reagál megfelelően az első antidepresszáns kezelésre, és a betegek felénél csak részleges terápiás válasz van, szignifikánsan nagyobb a kockázat a következő relapszusra, valamint az egészségügyi ellátás fokozott igénybevételére.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?