A bakteriális szemfertőzéseket illetően mind a kórokozók spektrumában, mind azok antibiotikum-érzékenységében földrajzi különbségek állhatnak fenn. Különös jelentőséggel bírnak tehát azok a vizsgálati eredmények, amelyek egy magyarországi, harmadik ellátási szintű laboratóriumban születtek, és egy tízéves időszakra vonatkoztatva értékelik a kórokozók típusait és a rezisztenciaviszonyokat.
A S. aureus és a koaguláz-negatív Staphylococcus-ok okozta szemészeti infekciók rezisztenciaprofilját ismertetjük egy Olaszországban végzett vizsgálat alapján.
A szemfelszíni bakteriális infekciók antibiotikum-kezelésére több hatóanyag is rendelkezésre áll. A baktériumellenes hatóanyagok közül kiemelhetők a fluorokinolonok, amelyeknél az alacsony rezisztencia-ráta számos kórokozó vonatkozásában vizsgálatokkal igazolt.
A csaknem 8700 személy bevonásával végzett kínai CLHLS vizsgálat asszociációt mutatott ki a fehérjében és gyulladásgátló anyagokban gazdag étrend, illetve a demencia kockázatának csökkenése között.
Az új irányelvek kidolgozásában is szerepet vállalna a Magyar Orvosi Kamara Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Munkacsoportja, amelynek vezetőjével, Lovas Andrással a kórházi fertőzésekről is beszélgettünk.
A csecsemők és kisgyermekek rendszertelen alvása, éjszakai ébredései az egész család alvásának a nyugalmát megzavarhatják. Egy szakirodalmi áttekintésben annak jártak utána, hogy a gyermek alvásával kapcsolatos problémák miként hatnak az apák alvásminőségére, kipihentségére, egészségi állapotára.
Csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata a mediterrán étrend követésének hatására. A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban április 5-én jelent meg az ATTICA vizsgálat eredményeit taglaló közlemény.
Kutatók az Advanced Materials Interface folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be új fejlesztésükről, egy olyan kvantitatív, rapid Covid-19 diagnosztikai tesztről, amely mindössze 15 perc alatt képes eredményt adni.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?