Az arthrosis az ízületeket alkotó porc, csont és a környező lágyrészek leépülésével járó betegség. A betegség jelentős fájdalommal jár, progresszív, az ízület strukturális átalakulását és ennek következtében jelentős funkcióvesztést és életminőség romlást okoz. Kialakulásában immunológiai gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak, amelyek befolyásolása lehetőséget ad nem csak tüneti kezelésre, hanem betegség módosító terápia kialakítására is. A nem denaturált II-es típusú kollagén orális alkalmazása szisztémás toleranciát hoz létre, amely a proinflammatorikus folyamatok gátlás és az antiinflammatorikus hatások erősítése révén új lehetőség az immunmodulációra. A klinikai vizsgálatok a betegeknél a fájdalom jelentős csökkenéséről, a mozgásszervek funkciójának javulásáról számolnak be, és egészséges ízületben is nyújthat védelmet a mechanikus stressz okozta ízületi károsodással szemben.
Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
A krónikus pancreatitis a parenchyma irreverzibilis pusztulásával, kötőszövet képződéssel és gyulladásos beszűrődésekkel járó állapot, amely legtöbbször fájdalommal jár és a pancreas funkció csökkenését okozza. A változó mértékű exokrin és endokrin elégtelenség szükségessé teszi az étrend személyre szabott módosítását a beteg állapotához mérten.
Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
A dyspepsia szó, nehezített emésztést jelent, mely szerteágazó tünetek formájában jelentkezhet, mint felhasi fájdalom, diszkomfort, étkezés utáni korai telítettségérzés, gyomorégés, böfögés, puffadás, feszülés, émelygés, hányinger, rossz közérzet. 1, 2
A nem coeliakiás gluténszenzitivitás új entitásként jelent meg a glutén okozta kórképek közt, melyet gluténbevitellel összefüggő emésztőszervi panaszok jellemeznek. Kizárásos diagnózis, a kórisme a jellegzetes tünetek mellett a coeliakia és a búzaallergia kizárásán alapul.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?