2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az óraátállítás egészségügyi kockázata

A szív- és érrendszeri kockázatot növeli, ha alvásidőnkön változtatni kényszerülünk – idézi a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökét az MTI.

Svédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma – mondta az MTI közlemény tanulsága szerint prof. dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorfolyamában.

Óraátállítás nélkül is hétfőnként történik a legtöbb stroke és szélütés – tette hozzá Kiss Róbert, majd kitért arra, hogy az egészséges szívű embereknél, különösen a nőknél a nagy stressz is képes olyan koszorúérgörcsöt okozni, amely akár infarktushoz is vezethet. Példaként említette, hogy földrengés idején egy óra alatt annyi infarktusos ember kerül kórházba, mint máskor 10-14 nap alatt.

 Újraélesztéssel és azonnali mentőhívással sok mindenkit, Magyarországon akár naponta hetven embert meg lehetne menteni – mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink