2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyászruhában tüntettek az abortusztilalom ellen, fehérben mellette

Országszerte sztrájkokat és gyászruhás tüntetéseket tartottak tegnap Lengyelországban a teljes abortusztilalom ellenzői, mások fehér szalagot tűztek a ruhájukra, a fehér ruhába öltözött hívők pedig közös déli imádságokon vettek részt.

A „fekete hétfő” elnevezésű, interneten meghirdetett polgári tiltakozásokhoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott – számol be tudósításában az MTI. A tiltakozás arra az életvédő szervezetek által benyújtott törvényjavaslatra reagál, mely a kompromisszumnak tartott jelenlegi lengyel abortusztörvény szigorítását célozza. A tervezetet szeptember végén részletes vitára bocsátotta a lengyel szejm.

A teljes abortusztilalmat ellenzők egyúttal a jelenlegi törvény liberalizálását is követelik. A nap folyamán happeningeket, tüntetéseket szerveztek a lengyel városok utcáin. Varsóban egy népesebb csoport többek között a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt székhelye előtt gyűlt össze. A fütyülő, kiáltozó tüntetők „Az én testem, az én ügyem”, „A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és „A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozást, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, melyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.

A „fekete hétfő” akcióira a magzatvédők saját kezdeményezéseikkel reagáltak. „Nem veszek részt a női sztrájkban” – írták sokan a közösségi portálokon. A TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízió pedig „fehér napot” hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ki ruhájukra. „Fehér tiltakozásnak” nevezett imaakciót szerveztek országszerte karmelita nővérek is. Fehér ruha viseletére és a fogantatástól a természetes halálig tartó élet védelme mellett állókért való imára kérte a hívőket a lengyel püspöki kar is, melynek kezdeményezésére hétfő délben erre a szándékra felajánlott miséket mutattak be a lengyelországi templomokban.

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az életvédőknek a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. Ez utóbbit a lengyel püspöki kar is kifogásolta. A tervezetről egyébként nincs egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke (PiS) vasárnap kilátásba helyezte: pártja a magzat védelméről szóló törvény módosítását célzó saját javaslatot nyújt be. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az abortusztörvényben lévő jelenlegi három kivétel közül a PiS javaslata érvényben hagyja az első kettőt. A magzat károsodása esetében viszont a javaslat kiiktatná azokat a helyzeteket, amikor ez a kivétel alkalmat adott fogyatékos, de életképes magzatok elpusztítására.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink