2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Informatikai segítség feledékeny embereknek

Kísérleti laborlakást alakítottak ki a Műegyetemen. A cél olyan infokommunikációs megoldások kifejlesztlse melyek segíthetik a demenciában szenvedők távfelügyeletét.

Magyarországon mintegy 250 ezerre tehető azon emberek száma, akik különböző súlyosságú feledékenységgel (demenciával) küzdenek. Amikor a szellemi hanyatlás oly súlyossá válik, hogy lehetetlenné teszi az önálló életvitelt, természetesen csak a család és/vagy a hivatásos gondozók személyes jelenléte jelenthet megoldást. Az enyhe és középsúlyos esetekben azonban a korszerű informatikai és távközlési eszközök hathatós segítséget nyújthatnak mind az érintett idősnek, mind a családnak, gondozónak.

A Műegyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén olyan laborlakást építettek fel, ahol élőben tudják demonstrálni a feledékeny emberek informatikai eszközökkel támogatott távfelügyeletét. A kísérleti rendszert egy európai uniós projekt, a CCE (Connected Care for Elderly Persons Suffering from Dementia) projekt keretében fejlesztették ki, a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpont koordinálásával.

A fejlesztők több mint tíz szenzort integráltak egységes rendszerbe. A kísérleti lakásban ezek a szenzorok érzékelik az ajtók (bejárati, hűtőszekrény) nyitását, a különféle mozgásokat, a lakás hőmérsékletét és páratartalmát, valamint bizonyos fogyasztók, mint például a lámpa és a vízforraló teljesítményfelvételét. Az érzékelt adatok vezeték nélküli hálózaton jutnak el a lakásban elhelyezett, hálózati átjáróként működő PC-be, amely feldolgozza és továbbítja azokat. A kapott információhoz a családtagok és/vagy a gondozók az interneten keresztül férhetnek hozzá. A rendszer – szükség esetén – figyelmeztetést ad (például: ideje reggelizni; nyitva maradt a hűtőszekrény) magának az idős embernek, illetve az interneten és/vagy a mobilhálózaton keresztül jelzést (riasztást) küld a távol lévő családtagnak, gondozónak (e-mailben, SMS-ben).

A fejlesztők meghívták a Műegyetemre a majdani felhasználók képviselőit – ápolási otthonok, a feledékeny emberekkel és hozzátartozóikkal foglalkozó szervezetek munkatársait. Az élő bemutatót követően kikérték véleményüket, hogy észrevételeik alapján folytathassák a munkát. Azt is tervezik, hogy néhány kísérleti rendszert valós helyszínekre telepítenek. A visszajelzések alapján finomítják majd a rendszert.

Mivel az eszközök egyelőre viszonylag drágák, a jövőre nézve az egyik legnagyobb feladatot az üzleti modell kidolgozása jelenti.

Mallász Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink