2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Magyar elvek mentén alakulhat az uniós drogellenes szabályozás

Évek óta több kábítószerrel való visszaélés miatt indított eljárást zár le a rendőrség – derül ki a belügyminiszter tájékoztatásából, melyet a Magyar Hírlap idéz.

A kábítószerekkel kapcsolatos magyarországi szabályozás Európában a legjobbak között szerepel, az új, várhatóan a jövő évben elfogadásra kerülő uniós szabályozás a magyar elvek mentén szabályozza majd az Európai Unióban megjelenő új pszichoaktív anyagokat – derül ki Pintér Sándor belügyminiszternek egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott válaszából. Felidézte: a kormány még 2014 októberében rendelte el az addigi rendelkezések felülvizsgálatát a nagyobb hatékonyság érdekében. „Fontos, hogy biztosított legyen, hogy olyan pszichoaktív hatás kifejtésére alkalmas anyag, amelynek legális célra történő felhasználása nem engedélyezett, ne kerülhessen szabad forgalomba, és a jogszabályi rendelkezések betartása érdekében a hatóságok hatékonyan el tudjanak járni” – részletezte.

A kihívást az úgynevezett dizájner drogok elterjedése jelentette leginkább, hiszen akár hétről hétre újabb, ismeretlen eredetű, összetételű, gyakran kísérleti jelleggel előállított szerek jelentek meg a piacon, így ezeket szinte lehetetlen volt az úgynevezett tiltólistákon rögzíteni, illetve követni. A felülvizsgálat eredményeként az új pszichoaktív anyagok jegyzékét tavaly január elsejétől nem kormányrendeleti, hanem miniszteri rendeleti szinten határozzák meg, a hazai szabályozás sajátossága pedig, hogy nem csak egyes vegyületeket helyez ellenőrzés alá, hanem, ahol ez lehetséges, úgynevezett generikus törzsképletet alkalmaz. Így az európai hatóságok látókörébe került anyagok szinte teljes mértékben ellenőrizhetők, lefoglalhatók, és az „illegális forgalmazóval szemben eljárás foganatosítható”.

További részletek

hirdetés

Könyveink