2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Minden második általános iskolás dohányzott már

Kevesebb tinédzser dohányzik Angliában mióta csak 18 év felett lehet cigarettát vásárolni.

A 16-17 éves fiatalok körében 24 százalékról 17 százalékra esett vissza dohányzók aránya, miután megváltoztatták a törvényt 2007 októberében - derül ki a brit rákkutató intézet, a Cancer Research által készített tanulmányból.

Jenny Fidler, a University College London szakértője hangoztatta: úgy tűnik, az új törvény segített abban, hogy csökkenjen a dohányzó fiatalok száma. Ez jó hír a fiatal generáció jövőbeni egészsége szempontjából, és megmutatja, hogy hatékony lehet a szigorúbb törvénykezés a dohányzást illetően." A fiatalkori dohányzás helyrehozhatatlan károkat okozhat a szervezetben: egy 40-45 éves ember akkor is megbetegedhet dohányzás okozta tüdőrákban, ha már 20-25 éve nem gyújtott rá. Valami olyasmi történhet egy dohányzó gyermek tüdejében, ami talán örökre károsítja azt.

Helyrehozhatatlan károkat okozA rákkutatók szerint a dohányzók több mint 80 százaléka 19 éves kora előtt kezdi el a cigarettázást, és a hosszú távú dohányzók több mint a fele hal meg rák, vagy más dohányzással kapcsolatos betegség miatt. Betegszervezetek szerint mindenképpen el kell érni, hogy kevesebb fiatal kezdjen el dohányozni, csak így lehet csökkenteni a halálozási arányt.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte: további lépéseket terveznek, hogy csökkentsék a dohányzók számát, mivel a cigarettázás évente több mint 80 ezer ember túl korai halálát okozza az országban.

Hazai adatok: minden második általános iskolás kipróbálta a dohányzást

Augusztusban és szeptemberben négy olimpiai rendezvénnyel zárul Óbuda kétéves, egészséges életmódot tudatosító - az EGT-Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló - rendezvénysorozata, az Óbudai Egészségolimpia. Az eltelt időszakban ingyenes szűrővizsgálatokra, sport- és életmódprogramokra, táborokba és tanácsadásra várták a kerület lakosait.

Kiemelt céljaik közt szerepelt többek közt a dohányzás elleni küzdelem, megelőzés és felvilágosítás, így 2009-ben a program keretében a Gallup Intézet egészségre és életmódra is kitérő kutatást végzett a kerület valamennyi iskolájában.

Az „Elszívtál-e legalább már egy szál cigarettát (vagy pipát, szivart)?” kérdésre adott válaszokból kiderül, míg az ötödik évfolyamon a dohányzást már kipróbáltak aránya még elenyésző, 6% alatti, a 8-9. évfolyamon már eléri az 50%-ot, és a középiskolák végzőseinek már több, mint kétharmada túl van első szál cigarettáján.

A felmérés idején aktívan (legalább heti rendszerességgel) dohányzók száma ennél ugyan kevesebb, a középiskolás korosztályban azonban a hetente több alkalommal rágyújtók száma már 20% felett van. Napi rendszerességgel dohányzik a tanulók 7,2 %-a (a fiúk 5,6%-a, a lányok 9%-a), a felső tagozat elején ez az arány elenyésző, 5. osztályosok közt még a 0,5%-ot sem éri el, 6.-ban már 2,8%, 7. osztályban 5,4%, 8.-ban 7,7%, majd a középiskolás korosztályban 10,9- és 16,3% közt mozog.

Az Óbudai programról részletesen az Egészségolimpia honlapján olvashat!

hirdetés

Könyveink