2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Száz halál szennyezett gyógyszer miatt

Egy egész pakisztáni város lakossága kapott abból a gyógyszerből, melyet egy helyi gyógyszergyár készített szívbetegek számára. A főként szegényeknek, ingyen adott szer miatt több mint százan haltak meg szörnyű kínok között az elmúlt három hétben; 250 embert jelenleg is kórházban ápolnak.

A betegek először azt hitték, hogy a városban nem sokkal korábban lezajlott trópusi náthaláz járványa tört ki újra, mivel a gyógyszerrel kezeltek tünetei elsősorban erre utaltak. A legtöbben vért köptek és székletük is véres volt. Az érintettek közül több mint százan haltak bele eddig a „félrekezelésbe”, 250 embert pedig kórházban ápolnak, írja a BBC alapján a NOL.

A szennyezett gyógyszert, melyen sem lejárati, sem készítési dátum nem volt, valószínűleg a hat kis helyi üzem egyike készítette és több mint negyvenezer szívbeteg kapta a lahore-i állami kórházban. A halálesetek pánikot okoztak a városban, ahol alig három hónappal korábban tombolt a náthaláz-járvány. Akik kaptak belőle, azoknak fehérvérsejtjei és vérlemezkéi krónikus ütemben fogynak, családtagjaik és a betegek szerint pedig rendkívül fájdalmas módon halnak meg. A kórházban kezeltek azt állítják: napokon át várták, hogy az orvosok egyáltalán rájuk nézzenek.

Az eset feltárására és a felelősök felkutatására nyomozást indítottak, a gyanúsított üzem három vezetőjét letartóztatták. A gyógyszer maradványait pakisztáni, londoni és párizsi laboratóriumokba küldték el tesztelésre. A gyógyszereket azóta a kórházakból és patikákból is visszavonták.

hirdetés

Könyveink