hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Bezárásokhoz, elbocsátásokhoz vezethet a kormány újabb lépése

Létszámrendeletet hozna az egészségügyi államtitkárság, amelyben meghatároznák: bizonyos nyitvatartási időhöz mennyi alkalmazottra van szükség - írja a Hírszerző.

A rendelettel jelen formájában sem a Magyar Gyógyszerész Kamara, sem a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége nem ért egyet. Szerintük a gazdasági körülmények miatt amúgy is nehéz helyzetben vannak a patikák, nem engedhetik meg plusz munkaerő felvételét.

Az egészségügyi államtitkárság tervezete szerint ha egy patika hetente legfeljebb 40 órát van nyitva, elegendő lenne a működéshez egyetlen patikus. Ha egy gyógyszertár legfeljebb heti 59 órát tart nyitva, oda két gyógyszerész és két szakasszisztens kell, 60 órás nyitva tartásnál viszont már három-három.

Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke a Hírszerzőnek azt mondta: ők áprilisban küldték el észrevételeiket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, miután országos felmérést készítettek a kérdésben. A javaslatuk az volt, hogy 3-5 éves bevezetéssel oldják ezt meg, mert mint mondja: szükség van a patikákban bizonyos létszámfeltételek meghatározására.

Döglődő patikák

“A gyógyszertárak gazdasági helyzete viszont nem olyan, ami lehetővé tenné ennek a jogszabálynak a bevezetését. Ráadásul a gyártókra és nagykereskedőkre kiszabott változások minket is erősen érintenek majd, nehéz második félévük lesz a gyógyszertáraknak. Biztos vagyok abban, hogy a jogszabályt nem fogják tudni a patikák betartani: egy plusz gyógyszerész alkalmazása évi hat millió forintba kerül, amit viszont lehetetlenség kigazdálkodni”- mondta. Szerinte nem az elvvel van a baj, “ám a gyakorlatban nem az köszönt vissza, amit javasoltunk. Sem az azonnali bevezetést, sem a kétéves türelmi időt nem tudjuk támogatni.”

Mikola szerint a javaslatot sem a Magángyószerészek, sem a Gyógyszerész Kamara nem fogadja el. Ez utóbbi szervezet elnöke, Horváth Tamás azt mondta a lapnak: az nem lehet cél, hogy rövidebb ideig tartson nyitva egy patika. „Úgy gondolnánk, hogy fontosabb lenne egy létszám minimum-, mint létszámnorma meghatározása.”

A teljes cikk a Hírszerzőn olvasható.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés