hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Külön orvosi ellátás állami vezetőknek

A 138 kiválasztottnak külön kártya jár a jogosultságról, szükség esetén akár autót is küldhetnek értük. Húszmillió forintot kaphat a Kútvölgyi és Honvéd kórház, hogy a jövőben üzemorvosként szolgálja az állami vezetőket - tudta meg a Népszabadság.

A 138 kiválasztottnak külön kártya jár a jogosultságról, szükség esetén akár autót is küldhetnek értük, illetve személyes kísérőt kapnak a szakorvosi vizsgálatokhoz - tudta meg a Népszabadság.

Ám mindez a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerint nem jelent VIP-ellátást. Csupán arról van szó - írták -, hogy a kormány munkáltatóként éppúgy, mint ahogyan egyéb vállalatoknál is szokásos, gondoskodik arról, hogy baj esetén az alkalmazottaknak legyen hova fordulniuk. Állami vezetők esetében ez az jelenti, hogy a Honvéd kórházba, illetve a Kútvölgyibe mehetnek.

Közismert, hogy a Kútvölgyiben az állami vezetőknek az 1940-es évektől biztosítottak soron kívüli ellátást. Ebben a kórházban a magas rangú állami vezetőknek külön lakosztályt -egyágyas betegszobával, külön tárgyalóval és több telefonvonallal - adtak. Szükség esetén a beteg közelében a kormányőröket is el tudták helyezni. Az ellátásért eddig évi 50 millió forint körüli összeget kapott a Semmelweis Egyetem kórháza. Már 1999-ben fölmerült, hogy a Kútvölgyi épülete már nem elég korszerű az állami vezetők ellátására, megtörtént a szerződésbontás is, ám végül azon a közbeszerzési eljáráson, amelyre öt intézményt hívtak meg, ismét a Kútvölgyi lett a pályázat győztese.

A Honvéd kórház felújítása után azonban a személyi védelemben részesített személyeket már nem a Kútvölgyiben kezelték, hanem a Honvéd modern épületében. Máig itt ápolják Horn Gyula egykori miniszterelnököt is. Bár az Orbán-kormány hivatalba lépése után azonnal törölte az állami vezetők különleges ellátásáról szóló jogszabályt, most ismét visszavezette a kiváltságot. A kiemelt orvosi felügyelet a közigazgatásban dolgozó minisztereknek, államtitkároknak és azok kabinetfőnökeinek jár. Ezenkívül néhány állami intézmény - például a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség - vezetőjének és helyetteseinek jár az ellátás

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés