hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Több ezer orvos távozhat év végén

Több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, s ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, december 31-én átadják azt a munkáltatóknak - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt évek 236 milliárdos forráskivonását most újabb 120 követné, ami padlóra küldheti a betegellátást.

Néhány héten belül markáns fellépés várható a morális válságba került orvostársadalom részéről – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor a formálódó tiltakozásról a Világgazdaság múlt heti egészségügyi szakkonferenciáján beszélt. Elmondta: egy hónapja fordult a kormányfőhöz a szakorvosjelölteket képviselő Magyar Rezidens Szövetség, kérve, személyesen avatkozzon be, adjon forrást a kritikus helyzetben lévő egészségügyi ágazatnak, erre az államtitkárnak ugyanis nincs kompetenciája.

A Világgazdaság értesülései szerint eddig a fiatal rezidensek és az orvoskar gerincét adó középkorú szakorvosi kar doktorai közül ezrek helyezték letétbe felmondólevelüket. Ennek benyújtása előtt megvárják a 2012. évi költségvetést. Ha úgy ítélik, abban sem irányozzák elő az ágazat életben tartásához szükséges lépéseket, december 31-én átadják a borítékot a munkáltatóknak, vagyis az önkormányzatoknak, minisztériumoknak.

Három éve a Magyar Orvosi Kamara már kezdeményezett egy szerződésbontási nyilatkozatot. Akkor 748 doktor tette ezt meg, így az akció abbamaradt – emlékeztetett Éger István elnök. Hozzátette: az orvosok tisztában vannak a gazdaság helyzetével, de szeretnék, ha a társadalom is tudná, nem tudnak megélni a fizetésükből. A kezdők 80-85 ezer forintot visznek haza havonta, a hálapénzhez pedig az orvosoknak csak egy szűk rétege jut hozzá. Kritikusan alacsony az ápolónők fizetése is. Az sem lehet közömbös, hogy egy szakorvos kiképzése 20 millió forintba kerül, amelyből aztán más országok betegei profitálnak.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés