hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Jelentős árcsökkentés a gyógyszerpiaci vakliciten

A tavaly októberi árzuhanásnál nagyobb árcsökkentéseket lehetett tapasztalni a mostani vakliciten. A portfolio.hu az ezzel kapcsolatos elemzői kommenteket gyűjtötte össze.

Mint ismeretes, az OEP félévente vaklicitet tart, melynek lényege, hogy az egyes piaci szereplők nem látják a versenytársak árajánlatait. A Richter 24 termék esetében átlagosan 20 százalékos termelői árcsökkentést vállalt, az árcsökkentések 2 és 40 százalék között mozogtak. Az Egis 5 termék árának csökkentését vállalta átlagosan 5 százalékos mértékben.

A múlt heti gyógyszerpiaci vaklicit kapcsán a KBC kiemelte: az árcsökkentések a hazai tőzsdei gyógyszercégek közül az Egist érintik kedvezőtlenebbül, mivel itt a teljes árbevétel közel 30 százalékát a magyar piac adja. Ezzel szemben a Richter kitettsége a hazai piac irányába mindössze 12 százalék. A múlt heti fejlemények teljes mértékben nem lepték meg a KBC elemzőjét, aki kiemelte, az árcsökkentésekkel, valamint a kedvezőtlen szabályozási feltételekkel kapcsolatos híráramlás ismételt felerősödése a közeljövőben nyomás alatt tarthatja a hazai gyógyszerpapírok árfolyamát   – írja a portfolio.hu.

Az Erste szerint az árcsökkentés mértéke a Richternél ugyan jelentős, ez azonban a társaság 10 legnagyobb forgalmú gyógyszerét nem érinti. Mivel a vaklicit február 20-án volt, az árcsökkentés még nem tartalmazza a kormány által február végén bejelentett további csökkentéseket. Az Erste szerint a hír összességében nem jelent meglepetést, árfolyamhatásra az elemzők nem számítanak. 

(forrás: Portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés