hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mire figyeljünk, ha sztatint szedünk?

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) február 28-án kötelezővé tette, hogy a sztatinok ismertetőiben fontos új biztonságossági információkat közöljenek.

A sztatinok a megfelelő étrenddel és fizikai tréninggel együtt alkalmazva csökkentik a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét. Az USA-ban alkalmazott sztatinok közé tartozik az atorvastatin, a fluvastatin, a lovastatin, a pitavastatin, a rosuvastatin, a simvastatin, illetve ezek kombinációja niacinnnal vagy ezetimibe-bel.

„Azt akarjuk, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek a legújabb információkkal rendelkezzenek a sztatinok kockázatairól, de ugyanakkor biztosítani akarjuk őket arról, hogy ezek a gyógyszerek a koleszterinszint csökkentése révén jelentős egészségügyi haszonnal járnak” – mondta dr. Mary Parks, az FDA munkatársa.

A következő új információkat kell feltüntetni a sztatinok ismertőiben:

Eddig az ismertetők azt tartalmazták, hogy a sztatinok szedésekor időről időre ellenőrizni kell a májenzimek szintjét. Ezt most törölték, s az új ajánlás szerint a májenzimek szintjét csak a sztatinok szedésének elkezdése előtt kell meghatározni, s később csak akkor, ha ez klinikailag indokolt. Az FDA arra a következtetésre jutott ugyanis, hogy a súlyos májkárosodás igen ritka szövődménye a sztatinoknak, és hogy a rutinszerű májenzim szint ellenőrzéssel nem lehet sem detektálni, sem megelőzni ezt a ritka elváltozást. Ha azonban a betegek májbetegségre utaló tünetet tapasztalnak (szokatlan fáradtság és gyengeség, étvágytalanság, felső hasi fájdalom, sötét vizelet, illetve a szemfehérje vagy a bőr sárga színe), azonnal értesíteniük kell kezelőorvosukat.

A sztatinok egyes beszámolók szerint kognitív változásokat okozhatnak. Ezért az ismertetők ezentúl tartalmazni fogják azt is, hogy egyes személyekben emlékezetzavar vagy konfúzió alakulhat ki. A beszámolók szerint ezek a tünetek általában nem súlyosak és a sztatin szedés abbahagyására elmúlnak. A betegeknek azonban értesíteniük kell kezelőorvosukat, ha ilyen jelenséget tapasztalnak.

Arról is beszámoltak, hogy a sztatinok szedése emelheti a vércukorszintet. Az FDA előtt ismert, hogy a sztatint szedő betegekben kissé megnő a hiperglikémia és 2-es típusú diabétesz kockázata. Az ismertetők ezentúl ezt az információt is tartalmazni fogják.

Az egészségügyi szakembereknek külön is figyelniük kell a lovastatinnal kapcsolatos új információkra az ismertetőben. Egyes gyógyszerek interakcióba léphetnek a lovastatinnal, és ennek eredményeképpen megnő az izomkárosodás (miopátia/rabdomiolízis) kockázata. Bizonyos gyógyszerek soha nem adhatók együtt a lovastatinnal, így például a HIV kezelésére használt proteázgátlók és egyes bakteriális vagy gombás betegségek kezelésére használt szerek.

Az FDA felhívja az orvosok és a betegek figyelmét arra, hogy a sztatinok bármilyen mellékhatását jelentsék be az FDA MedWatch programján keresztül.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, FDA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés