hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Tanuljunk a norvég példából

Norvég előadóval bővült konferenciánk programja - 2012. április 19.

A norvég állam 1995 óta központi közbeszerzéssel vásárolja intézményei számára a fekvőbeteg-ellátó intézményei számára a gyógyszerekt. A norvég tapasztalalatokról beszél Torfinn Aanes az április 19-ei konferenciánkon.

Magyarországon csak most indul a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök központosított közbeszerzése, Norvégiában már 1995 óta egy közbeszerzéssel foglalkozó szervezet, a LIS szerzi be a fekvőbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek jelentős részét. Az április 19-ei konferenciára elfogadta meghívásunkat Torfinn Aanes úr, aki a LIS adminisztratív igazgatójaként számos tapasztalattal rendelkezik a gyógyszerközbeszerzések terén.

Előadásában többek között beszél arról is, hogy a tét nem kicsi, a fekvőbeteg-ellátó intézmények 97 százalékát az állam tulajdonolja, a LIS működése következtében a norvég kórházak 25 százalékkal kevesebbet fizetnek a gyógyszerekért, mint korábban; az európai kórházak közül szinte a legalacsonyabb áron szerzik be a készítményeket a gyógyszerpiacon, évente 5 milliárd norvég korona (1 norvég korona 39,5 Ft) értékben.

Torfinn Aanes, a LIS adminisztratív igazgatója szerint a hatékonyság kiaknázása érdekében az állam folyamatosan egyeztet a piac szereplőivel, az üzletben résztvevők folyamatosan tanulnak egymástól.

Most, a Pharma-klub konferenciáján lehetőség nyílik rá, hogy mi is tanuljunk a norvég példából. 

A programért kattintson ide. 

Jelentkezzen! 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés