hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nőtt az Egis nyeresége az első negyedévben

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 5,333 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a tavaly október 1-jén kezdődött üzleti évének első negyedévében, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az árbevétel a bázisidőszakhoz képest 5 százalékkal csökkent, 30,392 milliárd forint volt 2011. október-decemberben – közölte a társaság szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.Az elemzők 5,28 milliárd forint profitot és 31,7 milliárd forint árbevételt vártak a portfolio.hu által készült konszenzus szerint.

A konszolidált üzleti eredmény az első negyedévben 5,522 milliárd forint volt, ami az árbevétel 18,2 százaléka, és 15 százalékos növekedés a bázishoz képest. A negyedéves üzleti
eredmény az alacsony költségszint és a kedvező árfolyamhatások együtteseként ért el kimagasló szintet a társaság értékelése szerint.

Segített még a kutatás-fejlesztési alapú visszaigénylés időarányos elszámolása is, ezen a címen a társaság 578 millió forint engedményt számolt el a tavaly október-decemberi időszakra. A 2012-es naptári évben várhatóan 1,184 milliárd forint engedmény érvényesítésére lesz lehetősége.

Az egy részvényre jutó nyereség 685 forintra nőtt az egy évvel korábbi 601 forintról.
Magyarországon az Egis-csoport árbevétele az üzleti első negyedévben 1 százalékkal nőtt, 8,917 milliárd forintot tett ki. A gyógyszergyár piaci részesedése ezen időszak alatt 5,4 százalékos volt, ezzel az ötödik a szállítók forgalmi érték szerinti rangsorában. Az Egis gyógyszeripari különadó befizetési kötelezettsége a 2011. október-decemberi időszakra 984 millió forint volt.

Az export árbevétel 70,4 millió euró volt a vizsgált negyedévben, 16 százalékkal alacsonyabb a bázisidőszakinál. A FÁK-régióban – Oroszországgal együtt – az értékesítés 3 százalékos növekedéssel 36,2 millió eurót ért el. A kelet-európai országokban az Egis-csoport 26,0 millió euró értékben értékesített, ami az egy évvel korábbinál 20 százalékkal alacsonyabb. Az egyéb területeken az első negyedév forgalma 49 százalékkal csökkent az előző évi erős bázishoz képest.

A csoport saját tőkéje a tárgyidőszak végén 166,5 milliárd forint volt, egy év alatt 9 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 3 százalékkal emelkedett. Az egy részvényre jutó tőkeérték 21.385 forintra nőtt. A hosszú és rövid lejáratú kötelezettségek mintegy 24 milliárd forintot tettek ki a tárgyidőszak végén, és 13 százalékot képviseltek a csoport forrásai között.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés