hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új elnököt választ az AIPM

Távozik Leitner György a GSK éléről

Leitner György 21 év után búcsúzik a GSK éléről – május végéig vezeti az egyik legnagyobb gyógyszergyár magyarországi leányvállalatát. Ezért új elnököt választ az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.


A MedicalOnline információja szerint Leitner György május végéig irányítja még GSK-t. Az egyik legismertebb és legelismertebb gyógyszeripari szakember 21 éve dolgozik az egyik legnagyobb gyógyszergyár magyarországi leányvállalatánál, 18 éven keresztül elsőszámú vezetője volt a cégnek. Úgy értesültünk, Leitner György nem vállalta az anyacég által hozott stratégiai döntés lebonyolítását. A GSK magyarországi önállósága korlátozódik, az anyavállalat egy Közép-európai régiós központot hoz létre, melyhez 5 ország (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország) tartozik majd.  Bizonyos központosítható háttérfunkciók kapnak helyett a régiós központban, a hazai Kft. pedig régiós döntések alapján folytatatja hazai tevékenységét. 

From vision to decision-Pharma 2020”
Köztudott, hogy az utóbbi években az innováció visszaszorult, a szabályozás és ellenőrzés fokozottá vált, a piaci feltételek szigorodtak.  A gyógyszeripar produktivitása oly mértékben csökkent az utóbbi időben, hogy azt már válságnak is nevezhetjük. Ennek egyrészt a tudományos hátérrel, másrészt a vállalati döntéshozási folyamatokkal összefüggő okai vannak.  Az új hatóanyagok, molekulák kifejlesztése egyre drágább, az egy új gyógyszerre jutó K+F költségek egyre emelkednek. Mindez azzal jár, hogy a legnagyobb gyógyszercégek elkezdték K+F költségeik lefaragását, kutató részlegeik átstrukturálását, szervezeti reformok beindítását költségeik visszafogása érdekében – állítja PricewaterhouseCoopers  a "From vision to decision-Pharma 2020” című kiadványában.

Leitner György egy évvel ezelőtt adott interjút a Medical Tribune-nek abból az alkalomból, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének élére került. (Szolyák Tamást váltotta, aki idő közben szintén felállt a Novartis vezérigazgatói székéből.) Akkor felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Magyarország rendkívül nyomott jövedelmezőséget biztosít a gyógyszeripar számára. Ez két nyilvánvaló következménnyel jár – állította. Az egyik, hogy a gyártók minimális vagy zéró szintre szorítják azt a támogatást, amit a magyar egészségügy számára nyújtanak. A másik következmény, hogy saját gazdálkodásukat is a minimális szintre szorítják. A GSK mostani döntése alapján senki nem kérdőjelezheti meg Leitner György szakértelmét.

A gyógyszeripari támogatások mértéke minimalizálódott és a hazánkban működő gyógyszergyártó-és forgalmazó cégeknél erőteljes tendencia, hogy egyre dominánsabb a régiós működés és vezetés, egyre kevesebb pénzt költenek a cégek Magyarországon. Óvatos szakértői becslések szerint az eddig minimum ezer ember munkaviszonya szűnt meg a kormány gyógyszer-ártámogatási politikája, illetve a Széll Kálmán Terv 2011-es megszorító intézkedései nyomán.

Leitner György távozása következtében pénteken új elnököt választ az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Az AIPM szabályzata szerint kizárólag hivatalban lévő cégvezető állhat az innovatív gyógyszeripari cégeket tömörítő érdekképviselet élén, ezért elkerülhetetlen a tisztújítás.  Az elnök mellett további 3 elnökségi tag mandátuma is lejár, így 4 elnökségi pozícióért indulhatnak a jelöltek.  Úgy értesültünk, nagy az érdeklődés a tisztségek betöltése iránt, ez a tény talán azt is jelentheti, hogy a vezető gyógyszeripari szakemberek felismerték, hogy szorosabb együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy a világszerte folyamatosan romló gazdasági környezetben hatékonyan tudjanak fellépni az iparág érdekeiért.

 

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés