hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új szakirányok, bővülő alap-szakképesítések

Versenyt generál a gyógyszerész karok között az új szakképzési rendszer

Új képzési struktúrában tanulhatnak szeptembertől a szakgyógyszerészek. Egy ősszel hatályba lépett miniszteri rendelet szerint ugyanis változik az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzés megszerzésének rendszere.

A munkaerő-piac változásai hatással voltak a gyógyszerészek képzési rendszerére. A szakma egyetértett azzal, hogy véget kell vetni a tudományterületi felosztású szakirányoknak, ehelyett munkakör-orinetált képzési irányok kellenek. Ezt az igényt tükrözi immáron követelményként egy tavaly szeptemberben megjelent jogszabályi változtatás. Az emberi erőforrások miniszterének 22/2012. rendelete érinti a szakorvosi, a szakfogorvosi, és a klinikai szakpszichológusi szakképesítés megszerzését is, de a gyógyszerészek esetében hoz komoly változást a rendszerben.

Szakmai összefogás
A rendelet kialakításában az egyetemek mellett a szakmai érdekképviseleti szervezet (Magyar Gyógyszerészi Kamara), a tudományos társaság (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság) és a gyógyszerészet területén működő szakmai kollégiumok egyaránt részt vettek.

Az új szisztéma szerint három szakirányon belül húsz alapképzésből, illetve később hét ráépített szakképzésből választhatnak az egyetemre jelentkezők (lásd a tábálaztokat)

 Az európai országok gyakorlata igen különböző, ám ott ahol létezik szakosodási lehetőség három szakterület („community pharmacy”, hospital/clinical pharmacy”, „industrial pharmacy”) mindenütt adott. Ezt a metódust követtük mi is, így nem csak a gyógyszerészdoktori diploma, de a szakképzési rendszerünk is „eurokonform” lehet, azaz értelmezhetővé válik külföldön is.

 

Alaposan végiggondolt jogszabály

Hasznos volt az új szabályozás – állítja Noszál Béla, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja. A rendelet pontosan azt tartalmazza, amit a szakma szükségesnek ítélt a tudomány fejlődése alapján. Ugyanakkor úgy véli, hogy nincs szó áttörést jelentő változtatásról. Elismerte, hogy a szakirányok hármas tagolódása korábban nem létezett, de a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szakgyógyszerészi alap szakképzésekből és a ráépített szakképzésekből csaknem annyi volt, mint most a rendelet szerint, illetve csak némileg kevesebb. A bevezetésről szólva elmondta: az akkreditáció és az indulás még nincs harmóniában, ugyanis egy „ex-lex” helyzet alakult ki. Tavaly szeptemberben ugyanis a karon a régi rend szerint elindították a szakképzéseket, miközben igyekeztek megfelelni az azóta megjelent miniszteri rendeletnek, vagyis törekszenek a jogszabályi konformitásra.

A puding próbája…

A cikk folytatásáért kattintosn a PharmaOnline-ra! 

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés