2014. április. 20., vasárnap - Tivadar.
hirdetés

A magyar orvostársadalom csendben asszisztált ahhoz, hogy a fővárosi Szent László Kórház folyamatosan zsugorodjon, miközben a belgyógyász szakképzés sem ragaszkodik az infektológia oktatásához – derül ki a többi közt a beszélgetésből, amelyben szó esik az egyre több gondot okozó Clostridium difficile fertőzésekről épp úgy, mint a szakmai irányelvek felemásra sikeredett megújításáról. 

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők 5-32 százalékánál a krónikus betegség tüneteinek kialakulását akut bélfertőzés előzi meg. Az Old Herborn Egyetem munkacsoportja áttekintette a bélfertőzéseket követően kialakuló IBS jellemzőit.

A bélflóra összetételének megváltozása hozzájárul a krónikus bélbetegségek kialakulásához.

Leggyakrabban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók és sztatinok okoznak heveny májelégtelenséget – írja a gyógyszer okozta májkárosodásokat áttekintő cikkében a PharmaOnline.

Egyre gyakoribb, súlyos következményekkel jár és keményen megterheli az egészségügyi forrásokat a Clostridium difficile-infekció. Meghosszabbítja a kórházi ápolás idejét, még sikeres kezelés után is képes kiújulni, tízből egy esetben akár halállal is végződhet.

 

Elvárások, remények és tanulságok jellemzik a célzott onkológiai gyógyszerek fejlesztésének eddigi történetét. A szerzők sorra veszik a klinikai fejlesztés során a sikertelenség kockázatának csökkentésére kidolgozott stratégiákat.

A cetuximab hozzáadása a capecitabint, oxaliplatint és bevacizumabot tartalmazó protokollhoz szignifikáns rövidebb progressziómentes túlélést és kedvezőtlenebb életminőséget eredményez. A KRAS gén mutációs státusa jó kimeneteli előrejelző a cetuximab-csoportban.

Mivel az immunhisztokémiai próbák standardizálása nehéz, más, jobban egységesíthető kimutatást biztosító biomarkerekre lenne szükség a vastagbélrák prognosztikai megítéléséhez. Egy amerikai munkacsoport az adjuváns acetil-szalicilsav kezelést is befolyásoló markert talált.

Idén, 2014-ben a MedicalOnline gasztroenterológiai rovatának szerkesztői úgy döntöttek, meglepik olvasóikat és a gasztroenterológia határterületeinek elismert képviselőit faggatva igyekeznek hasznos, érdekes információkkal szolgálni kollégáik számára. A sorozat első részében a gasztroenterológiai onkológia közelmúltbeli jelentősebb áttöréseiről, a sugárterápia, illetve a gyógyszeres kezelések jelenlegi állapotáról beszélget dr. Landherr Lászlóval, az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosával dr. Bene László, a Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa – szakmák egymás közt.

Endoszkópos atlasz

Van képe(d) hozzá? 

Vegyen részt a magyarországi online emésztőszervi endoszkópos atlasz építésében!

Bővebb információért kattintson ide! 

Az Endoszkópos Atlaszt eléri itt! 

Endoszkóppal a colitis-szel összefüggő bélelváltozások legtöbbje vizualizálható, és azonnal el is távolítható. Az endoszkópos technikák fejlődése a diagnosztika és a kezelés terén egyaránt paradigmaváltást hozott. Bemutatjuk az utóbbi 10 év eredményeit.

A non-invazív diagnosztika egy új módszeréről számolnak nagy-britanniai kutatók, ami a gyulladásos bélbetegségek differenciáldiagnosztikájának és nyomon követésének olcsó eszköze lehet.

Az oszteoporózis prevalenciája növekszik IBD esetén, és bár a csonttörési kockázat és a gasztrointesztinális gyulladás közötti összefüggés nem egyértelmű, különösen, ha a beteg szteroidot is kap, egy kanadai munkacsoport fontos összefüggésekre hívja fel a figyelmet.

Új videó került fel oldalunkra: a probiotikumok kutatásában élenjáró dr. Paolo Gionchetti, a University of Bologna professzora arról beszél, hogyan érdemes használni az antibiotikumokat és a probiotikumokat a klinikai gyakorlatban. 

Wireless Capsule Endoscopy

A rovat támogatója

 

Rovatunk szerkesztői

gasztro rovat szerkesztők

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Bene László

Dr. Bene László PhD

ÉLETRAJZ

 

... a nők többsége gondoskodik ugyan a védekezésről, de nem követi vagy egyszerűen csak nem ismeri az alkalmazási előírásokat ...

... görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya ...

... pár éve láttam egy német kórház oldalán, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a kullancsot, hogy még véletlenül se nyomjuk meg, és öklendezzen: le kell egyszerűen borotválni ....

... a New Scientist-ben jelent meg egy friss riport arról a digitális tükörről, mely megmutatja a szerveinket élőben ...