hirdetés
hirdetés

A portális hipertenzió legsúlyosabb szövődménye a nyelőcsővarix-ruptura, mely egyben a májcirrhosisban szenvedő betegek vezető haláloka, a felső gasztrointesztinális vérzések körülbelül 30%-áért felelős. 

A hepaticus vénás nyomásgrádiens (HVPG) 12 Hgmm feletti értéke varixvérzés veszélyét jelzi, azonban a vérzési és az újravérzési kockázattal is szorosabb összefüggést mutat a HVPG-nél a varixban uralkodó nyomás.

A varixvérzés magas mortalitású kórkép, halálozása az alapbetegség Child-Pugh stádiumától függően 0% és 30% közötti, és kezelés nélkül a túlélők mintegy 60%-ánál a vérzés kiújulására is számítani kell.

A varixvérzés gyors és hatékony beavatkozást kíván, legfőképpen előrehaladott májbetegség esetén, ahol a vérzés spontán megszűnése csupán az esetek kb. felében várható.

Az oktreotid és a terlipresszin világviszonylatban minden valószínűség szerint a leggyakrabban alkalmazott két szer a portalis hypertensio kapcsán fellépő varixvérzések kezelésében. 

Mit is tehet egy betegszervezet a betegkért és hogyan segítheti a szervezet munkáját etikusan egy gyógszercég? – a többi közt ilyen kérdésekkel kerestül meg Pálffi Brigittát, a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete elnökét.

Vegyen részt a magyarországi online emésztőszervi endoszkópos atlasz építésében! 

Bővebb információért kattintson ide! 

Az Endoszkópos Atlaszt eléri itt! 

Az IBD-ben szenvedők ismeretei betegségük reprodukciós vonatkozásairól általában szegényesek, ami az e téren hozott döntéseiket is negatívan befolyásolja.

Minél korábban és a betegség nyugalmi állapotában érdemes az IBD-seknek hozzákezdeniük a családalapításhoz – ajánlja páros interjúnkban a nőgyógyász és a gasztroenterológus.

IBD-ben az orvosoknak és a gyermekvállalás előtt álló betegeknek mindent meg kell tenniük a stabil remisszió eléréséért, ezért közepesen súlyos - súlyos betegség esetén a biológiai kezelés is szükségessé válhat.

A Prágában tartott IBD 11 konferenciáról, ezen belül is az egyénre szabott monitorozás újdonságairól tartott előadást Dr. Szőnyi Mihály.

A CU betegség kezelésének lehetőségeiről beszélt Dr. Horváth Miklós, figyelembe véve a Montreáli klasszifikáció szerint a betegség aktivitását és kiterjedését.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 2014. évi kongresszusán tartott előadást Dr. Bajor Judit, az IBD kezelési lehetőségeiről a várandós betegek és a daganatos betegek esetében.

 

Dr. Schäfer Eszter a MGT 2014. évi kongresszusán számolt be az IBD diagnosztikáját és kezelését érintő újdonságokról.

 

A rovat támogatója

 

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Schafer Eszter,
MH Egészségügyi Központ

Endoszkópos atlasz