hirdetés
2015. szeptember. 01., kedd - Egyed, Egon.

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába klasszikus elvek szerint a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát soroljuk. Míg előbbi az emésztőrendszert szakaszosan, utóbbi a végbéltől indulva a vastagbél bizonyos szakaszát vagy egészét érinti – megszakítás nélkül.

Az enyhe-középsúlyos colitis ulcerosa kezelésében alkalmazott mesalazine hatásmechanizmusát és alkalmazási módját mutatja be az alábbi kisfilm.

A CORE vizsgálatok tanulsága szerint az új gyógyszerformával a jelenleg rendelkezésre álló kezelésekkel összevethető terápiás eredmény érhető el aktív, enyhe vagy közepesen súlyos colitis ulcerosás betegeknél.

A colitis ulcerosa kezelésében jelentős előrelépést jelenthet egy, a vastagbél teljes hosszában felszabaduló, hatását elsősorban helyileg kifejtő, így csökkent szisztémás expozíciót biztosító szteroid készítmény.

Ki az, aki a legjobban tudja, milyen gyulladásos bélbetegséggel élni? Természetesen maga a beteg. Az IMPACT tanulmányban őket  kérdezték a fiatalkori problémákról, a munkavállalási nehézségekről és egészségügyi ellátásuk helyzetéről.

A multimátrix (MMX) retard gyógyszerforma lehetővé teszi a hatóanyag szabályozott ütemben történő, elhúzódó felszabadulását, melynek köszönhetően az a vastagbél disztális területeihez is eljut. Ez utóbbi különösen a colitis ulcerosa kezelésében kritikus szempont.

A gasztroenterológusok mára a korábbinál invazívabbá váltak, a sebészek is törekszenek a minimálinvazivitásra, de a közös pontok kijelölése még nem teljesen letisztult. Együttműködnek, ám a közeledés alapot adhat a konfrontációra is.

Vegyen részt a magyarországi online emésztőszervi endoszkópos atlasz építésében! 

Bővebb információért kattintson ide! 

Az Endoszkópos Atlaszt eléri itt! 

Egy szokatlan fotósorozattal igyekszik felhívni a figyelmet a gyulladásos bélbetegségekre a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete: ismert embereket ültetett ehhez a vécére.

A beteg-együttműködés hiánya a legtöbb krónikus betegség esetén aláássa a modern terápiáktól remélhető sikert, s amellett jelentős gazdaságossági áldozatot is követel

A Ferring Kutatóintézet pályázatot hirdet peptidekkel és/vagy proteinekkel támadható új gyógyszer-célpontok felfedezésének és preklinikai kutatásának támogatására a gasztroenterológia, a reprodukciós egészség, illetve az urológia területén.

Gyulladásos bélbetegségekben a colorectalis rákok gyakorisága alacsonyabb, mint azt korábban gondoltuk.

A módosított kétlépcsős sebészeti megközelítés lényege, hogy azoknál a betegeknél, akik anti TNF és/vagy szteroid kezelésben részesülnek

A bioszimilerek olyan biológikumok, melyek hasonlóak, de nem ugyanolyanok, mint a referencia készítmények. 

A Dr. Billiet által felvázolt vizsgálatból kiderül, hogy azokban az anti TNF-α-val kezelt betegekben, akiknél az endoszkópos remisszió elérését követően két éven belül leállítják a kezelést, az esetek felében fellángolás következik be.

Az anti-MAdCAM ellenanyagok új hatásközpontú gyógyszerek, melyek a lymphocyta adhéziót gátolják a tápcsatorna endothel sejtjein keresztül.

A Louis-val készült interjúból kiderül, hogy a környezeti tényezők közül az előre gyártott készételek, a bizonyos ételekben vagy például a fogkrémben is megtalálható titánium dioxid, valamint például repülőút során tapasztalt hypoxia is szerepet játszhatnak a gyulladásos bélbetegség kialakulásában, relapszusában.

A fáradtság gyakori kísérőjelensége a gyulladásos bélbetegségeknek. A nem gyógyszeres, úgy, mint pszichoszociális intervenció szerepe kiemelkedően fontos a betegek stresszkezeléséhez, a kognitív intervenció a fizikai aktivitás növeléséhez szükséges.

Dr. Gecse Krisztina előadása a Crohn betegség korszerű ellátásának kérdéseivel foglalkozik. 

A Prágában tartott IBD 11 konferenciáról, ezen belül is az egyénre szabott monitorozás újdonságairól tartott előadást Dr. Szőnyi Mihály.

A gyermekkori Crohn betegség incidenciája növekvő tendenciát mutat. Ellentmondóak az eredmények a szoptatás és a gyulladásos bélbetegségek kialakulási gyakorisága között, bár csak kevés, főleg retrospektív vizsgálat az előbbi ellen.

 Dr. Pák Péter a prágai IBD Update rendezvényen elhangzottakat összefoglalva a Crohn betegség és a Colitis ulcerosa kezelésének korszerű terápiás céljáról.

A CU betegség kezelésének lehetőségeiről beszélt Dr. Horváth Miklós, figyelembe véve a Montreáli klasszifikáció szerint a betegség aktivitását és kiterjedését.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 2014. évi kongresszusán tartott előadást Dr. Bajor Judit, az IBD kezelési lehetőségeiről a várandós betegek és a daganatos betegek esetében.

 

Dr. Schäfer Eszter a MGT 2014. évi kongresszusán számolt be az IBD diagnosztikáját és kezelését érintő újdonságokról.

 

A rovat támogatója

 

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Miheller Pál
Semmelweis Egyetem, II. Sz. Belgyógyászati Klinika


(önéletrajz >>>)Gasztroenterológust keresnek

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház felvételt hirdet 1 fő gasztroenterológus szakorvos részére, főállású munkaviszonyba.
Korszerű endoszkópos labor, remek osztályos infrastruktúra, fiatalos csapat, élhető város! Bérezés megegyezés szerint.
Érdeklődni dr. Pák Péter orvos-igazgatónál lehet, telefon: 0630/9281-196.

Endoszkópos atlasz