hirdetés

A gasztroenterológai kórképek a háziorvos munkájának több mint 10 százalékát teszik ki. Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a gondos, betegei anamnézisét, szociális helyzetét jól ismerő háziorvos szerepe ezen kórképek kivizsgálásában és korai felismerésében.   

Az enyhe-középsúlyos colitis ulcerosa kezelésében alkalmazott mesalazine hatásmechanizmusát és alkalmazási módját mutatja be az alábbi kisfilm.

Az alacsony csontsűrűség a gyulladásos bélbetegség ismert, ám gyakran elhanyagolt szövődménye, melynek előfordulása az IBD-s populáción belül a rendelkezésre álló adatok szerint  12% és 58% közötti.

Jóllehet a gyulladásos bélbetegségek (IBD) etiológiája az elmúlt évtizedek során intenzív kutatás tárgya volt, a betegséget kiváltó okok még mindig nem ismertek pontosan.

Az IBD kezelésében gyakran szükség van immunszuppresszív terápia,  ami miatt a betegek fogékonyabbak a fertőzésekre, ám azok közül sok megelőzhető a körültekintéssel és jó időben adott védőoltással.

Április 17. és 19. között tizedik, jubileumi kongresszusát rendezi a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU) Balatonalmádiban.

A minél egyszerűbb adagolási rend a colitis ulcerosa (CU) nyugalmi fázisában tapasztalható rossz terápiás adherencia miatt is kiemelt jelentőségű.

Vegyen részt a magyarországi online emésztőszervi endoszkópos atlasz építésében! 

Bővebb információért kattintson ide! 

Az Endoszkópos Atlaszt eléri itt! 

A colitis ulcerosa (CU) a colon krónikus gyulladásos betegsége, melynek lefolyását visszatérő relapszusok és remissziós időszakok jellemzik.

A colitis ulcerosaa vastagbél krónikus gyulladásos betegsége, melyben a betegek állapotának rendezésében a lokális kezelés is hasznos lehet.

A jövőben elengedhetetlenek lesznek a minőségi betegellátás adminisztrációjához az olyan rendszerek, mint az IBD-Regiszter és az okos telefonokra ingyenesen letölthető IBD Napló mobil alkalmazás, amelyek a munka megkönnyítése érdekében kommunikálnak egymással.

 

A Prágában tartott IBD 11 konferenciáról, ezen belül is az egyénre szabott monitorozás újdonságairól tartott előadást Dr. Szőnyi Mihály.

A CU betegség kezelésének lehetőségeiről beszélt Dr. Horváth Miklós, figyelembe véve a Montreáli klasszifikáció szerint a betegség aktivitását és kiterjedését.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 2014. évi kongresszusán tartott előadást Dr. Bajor Judit, az IBD kezelési lehetőségeiről a várandós betegek és a daganatos betegek esetében.

 

Dr. Schäfer Eszter a MGT 2014. évi kongresszusán számolt be az IBD diagnosztikáját és kezelését érintő újdonságokról.

 

A rovat támogatója

 

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Bálint Levente ,belgyógyász-, gasztroenterológus-, háziorvos szakorvos, Piliscsaba

Endoszkópos atlasz