2014. július. 22., kedd - Magdolna.

Dr. Lux Balázs csillaghegyi háziorvos-belgyógyásszal és dr. Bálint Levente piliscsabai háziorvos-gasztroenterológussal a háziorvoslás és a gasztroenterológia határterületi kérdéseiről beszélgettünk.

A krónikus hasmenések egyik fajtája a gyakran csak szövettani eltérést mutató mikroszkópos colitis (MC). Az ép nyálkahártya mellett vett colonbiopszia javíthatja a jelenleg aluldiagnosztizált betegség felismerési arányát.

Sok gasztrointesztinális betegség kivizsgálása a háziorvosnál kezdődik. A malignus betegségek időben való felfedezése és a krónikus kórképek menedzselése szempontjából fontos az aktuális guideline-ok ismerete.

Az amerikai National Institute of Health díját nyerte el az a tanulmány, amely bebizonyította, hogy az orvos-beteg kommunikáció minősége jelentős hatással van a betegek rákszűrésen való részvételére.

A betegoktatás jelentősen befolyásolja a gasztroözofageális betegségben szenvedők betegségükkel kapcsolatos tudását, gyógyszerszedési gyakorlatát és életminőségét.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és a steatohepatitis a kóros májműködés leggyakoribb oka. Bizonyítékokkal alátámasztott kezelése nincs.

A HCC-k jelentős hányada krónikus májbetegség talaján alakul ki, amelyet viralis hepatitis, alkoholabúzus vagy nem alkoholos steatohepatitis okoz, így a megelőzéshez ezeket kell visszaszorítani.

Amennyire tisztázódtak a sebészi, illetve endoszkópos beavatkozások alapelvei az epeúti infekciók ellátásában, annyira megoldatlan az optimális antibiotikum-kezelés kérdése.

Vegyen részt a magyarországi online emésztőszervi endoszkópos atlasz építésében! 

Bővebb információért kattintson ide! 

Az Endoszkópos Atlaszt eléri itt! 

 A gasztroenterológiai onkológia közelmúltbeli jelentősebb áttöréseiről, a sugárterápia, illetve a gyógyszeres kezelések jelenlegi állapotáról beszélget dr. Landherr Lászlóval, az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosával dr. Bene László, a Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa – szakmák egymás közt.

A magyar orvostársadalom csendben asszisztált ahhoz, hogy a fővárosi Szent László Kórház folyamatosan zsugorodjon, miközben a belgyógyász szakképzés sem ragaszkodik az infektológia oktatásához – derül ki a többi közt a beszélgetésből, amelyben szó esik az egyre több gondot okozó Clostridium difficile fertőzésekről épp úgy, mint a szakmai irányelvek felemásra sikeredett megújításáról. 

A krónikus B hepatitis jóval gyorsabban és nagyobb arányban vezet májzsugorodáshoz, mint a krónikus C hepatitis. Terápia nélkül a fertőzöttek 15–40 százalékában fejlődik ki májcirrhosis és/vagy hepatocelluláris carcinoma.

Több mint ezer gyógyszerről ismert, hogy májkárosodást okozhat; a heveny májelégtelenség negyedét okozza gyógyszer, leggyakrabban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók és sztatinok.

A csecsemő- és gyermekkori májbetegségek a ritka betegségek közé tartoznak, de a kutatási eredmények gyorsan hasznosulnak a gyógyításban.

Wireless Capsule Endoscopy

 

 

A rovat támogatója

 

Endoszkópos atlasz

Rovatunk szerkesztői

gasztro rovat szerkesztők

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Bene László

Dr. Bene László PhD

ÉLETRAJZ 

"... Mivel rövid kis életét végig kórházban töltötte, soha nem tudtam róla olyan fotót készíteni, amelyen ne lett volna tele csövekkel. Van valaki, aki el tudja tüntetni a csöveket erről a fényképről?... "

"... a 33. szélességi foktól északabbra élők – közéjük tartozunk mi is – szervezete novembertől márciusig egyáltalán nem termel D-vitamint ..."

"... a kör bezárult, az ügy lezárult. Nem gond, hogy a termék legalább 2 éven át illegálisan volt forgalomban. Nem gond, hogy a forgalmazók hazudtak a hatással kapcsolatban. Nem gond, hogy fogyasztók százait-ezreit verték át..."

Karpatikus  //  MedIQ

"... a viselhetű eszközök forradalma ebben az évben indul be igazán és ennek nem meglepő eleme lehet majd egy olyan eszköz, ami a karunkon viselve adagolja a beszedendő gyógyszert..."