2024. április. 24., szerda - György.

A gyógyszerészetért – a gyógyszerészekkel!

A 2011-es változások áttekintése érdekében november 25-27-n Köztestületi Napokat tart a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Alapvető változások indultak a gyógyszerészetben - mondta dr. Horváth Tamás elnök.

Milyen szerepe van a kamara országos rendezvényeinek a gyógyszerészet és a gyógyszerészek életében?

A gyógyszerészet egy hivatás. Ez annak ellenére igaz, hogy a hivatás-jellegét az elmúlt években megkérdőjelezték, és 2006-ban számos olyan intézkedést hoztak, amellyel a leépülés felé terelték a gyógyszerészetet. Minden hivatás egyben közösséget is alkot, amelynek közös értékrendje van, közösek a feladatai és a céljai is. Ezt hivatott megjeleníteni a hivatásrendi köztestület, így érthető, hogy a hivatás-ellenes intézkedések meghatározó része volt a kamara köztestületiségének megszüntetése. Amikor az utóbbi időben áttekintettük a kamarai rendezvények funkcióját és szervezési feltételeit, úgy döntöttünk, hogy a változó körülményekhez ugyan igazodni kell, de alapvető értékeinket nem adhatjuk fel: a kamarának elő kell segíteni, hogy továbbra is hivatásrendként tekinthessünk magunkra, erősítsük meg az értékrendünket, időről időre vessünk számot céljainkról és feladatainkról, őrizzük meg és építsük újra közösségeinket. Ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítását segítik a kamarai országos rendezvényei.

dr. Horváth Tamás az MGYK elnökeMilyen konkrét eredményei vannak az „áttekintésnek”?

A változó körülményekhez és kihívásokhoz igazodtunk, amikor a hagyományos tavaszi gyógyszertár-működtetéssel foglalkozó rendezvényünk helyébe pár évvel ezelőtt a Vándorgyűlést állítottuk. Ezt minden februárban más megyében szervezzük, hogy kapcsolatot tudjunk építeni a helyi gyógyszerészekkel és állami vezetőkkel, továbbá a Vándorgyűlés egyben alkalmat teremt a helyi közösségek erősítésének is. Minden Vándorgyűlés szolgálja a hivatásrendi építkezést is, hiszen ezeken tárgyaljuk meg és fogadjuk el az előttünk álló év legfontosabb stratégiai célkitűzéseit. Úgyszintén figyelembe vettük a körülmények változását, amikor a Gyógyszerész napok és a Patikanap szervezése kapcsán is új úton indultunk el. A kamarai műhelymunka erősítését célozzák a miniszimpóziumok is, amelyek egy-egy konkrét szakmai vagy szakmapolitikai kérdést járnak körül, felkért szakértők közreműködésével. A kialakított gyakorlat kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy pár hetes előkészítéssel, sikeres miniszimpóziumot szervezzünk.

Hogyan illeszkedik ebbe a sorba a KÖZTESTÜLETI NAPOK – 2011?

A KÖZTESTÜLETI NAPOK – 2011. c. rendezvény is „adja magát”. Alapvető változások indultak a gyógyszerészetben. Úgy látjuk, hogy indokolt egy olyan konferencia megszervezése, amely áttekinti a 2011-es év változásait és segít a további változásokra való felkészülésben. Fel kell mérnünk, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, milyen teendőink vannak pl. a gyógyszerészi kompetenciarendezéssel, vagy a tulajdonosi program kapcsán. Tisztázni kell azt is, hogy mi várható a Széll Kálmán-terv és a Semmelweis-terv bevezetésével. Örülünk annak, hogy újra valódi köztestületté válik a kamara, amely egyben a közhatalmi rendszer részévé is válik. A kamara előtt új feladatok állnak. Fontos, tehát, hogy ezeket is áttekintsük, megismerjük egymást, és újrainduljon a közösségépítés is.

Hívunk és várunk tehát mindenkit, akit érdekel a hivatásának sorsa, akit érdekel a hivatásrendi köztestület megújulása, és aki részese akar lenni a hivatásunk megújítását célzó munkának.

A Köztestületi Napok – 2011. c. rendezvényről részletes információkért kattintson!

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés