2024. április. 19., péntek - Emma.

Konferencia

Epilepszia Világkongresszus Budapesten

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga (ILAE) és a Nemzetközi Epilepszia Iroda (IBE) 2009. június 28 - július 2. között tartja 28. Világkongresszusát Budapesten. A kongresszus fővédnöke Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke, a kongresszust Pálinkás József az MTA elnöke nyitja meg.

A kongresszus az epilepsziával foglalkozó szakemberek (orvosok, alapkutatók, pszichológusok, gyógypedagógusok, szociális munkások, szociológusok) nemzetközi szervezetének (International League Against Epilepsy – ILAE) 100. centenáriumi kongresszusa. Az ILEA 100 évvel ezelőtt, 1909 augusztusában Budapesten alakult meg.

A kongresszus honlapja: www.epilepsybudapest2009.org. A kongresszus nemzetközi tudományos tanácsadóbizottságának elnöke Halász Péter professzor, a nemzetközi szervezőbizottság elnöke Janszky József neurológus, egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem), főszervezője Jerney Judit gyermekideggyógyász főorvos, az ILAE magyar tagozatának elnöke.

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga az egyik legrégebbi orvosszakmai világszervezet. Megalakulására és az orvosi és civil összefogásra azért volt szükség, mert az epilepszia a leginkább stigmatizált betegség. Az epilepsziával élők többsége szégyelli és titkolja betegségét. Az epilepsziához alapvető félelmek, hiedelmek kapcsolódnak az ókortól („morbus sacer”) napjainkig. Míg számos híresség, színész, politikus, Nobel-díjas tudós nyíltan felvállalja rákját, depresszióját, skizofréniáját, AIDS betegségét, addig egyetlen epilepsziában szenvedő élő hírességet nem ismerünk. Nem azért, mert nincsenek.,hanem azért, mert betegségüket titkolják. Az epilepszia a lakosság 0,5–1%-át érinti. Hazánkban százezer ember, a világon több száz millióan szenvednek tőle. Haláluk után számos hírességről derült ki, hogy epilepsziában szenvedett, de életükben nem vállalták fel a betegséget. Köztük van Alfred Nobel, Flaubert, Julius Caesar vagy Dosztojevszkij. A stigma sajnos mindannak ellenére megmaradt, hogy ma az orvostudomány dinamikus fejlődésének köszönhetően a betegek 70%-a (!) gyógyszerrel vagy műtéttel gyógyítható, illetve tünetmentessé tehető.

A hazai neurológusok, pszichiáterek, gyermekgyógyászok, civil betegszervezetek összefogásának köszönhetően a rendezés jogát Montreállal szemben Budapest nyerte el. A nagyszabású, várhatóan több mint 4000 résztvevőt megmozgató jubileumi világkonferenciára a Budapesten a Hungexpo területén kerül sor. A konferencia így várhatóan az utóbbi évek legnagyobb volumenű hazai kongresszusa lesz, ahol az előadók száma tekintetében Magyarország a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és Németország után.

Forrás: MTA

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés