hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

650 ezer dolláros díj egy magyar tudósnak

December óta tudja, hogy februártól 650 ezer dolláros (mintegy 144 millió forintos) támogatás üti a markát, mondja Csanády László, a Semmelweis Egyetem docense, az amerikai Howard Hughes Medical Institute (HHMI) díjazottja.

A pályájuk elején tartó kutatók számára most alapított elismerést a világ egyik legnagyobb nonprofit orvosi kutatóintézménye adományozza, melyet a világhírű amerikai pilóta és filmrendező, Howard Hughes (a legendás milliárdost az Aviátor című filmben Leonardo DiCaprio játszotta) alapított a harmincas évek elején.

Az öt évre szóló díjat 760 jelentkező közül 12 országból 28 fiatal orvosi, illetve biológiai területen tevékenykedő kutató kapta meg. Köztük egyedüli magyarként az Orvosi Biokémiai Intézet munkatársa, aki a Rockefeller Egyetemen szerezte PhD-fokozatát, és a szervezet úgynevezett ioncsatornáinak működését kutatja, mely sok súlyos betegség jobb megértésében játszik fontos szerepet – írja a Népszabadság.

A Budapestre érkező összegből Csanády László csoportjával a sejthártyákon található fehérjepórusok, az ioncsatornák közül két típus működését szeretné tovább kutatni.

Az egyik egy olyan ioncsatorna, amelynek működése a cisztás fibrózis nevű súlyos öröklődő betegséget okozó génhez kötődik, és a kloridionok átjutását szabályozza a sejtmembrán két oldala között. A másik egy olyan, elsősorban immun- és idegsejtek membránjában megtalálható kalciumion-csatorna, melynek szerepe elsősorban különböző szövetek oxigénhiányos állapota – például stroke vagy szívinfarktus – miatt bekövetkező kalciumbeáramlás és ezt követő sejtpusztulás esetén válik fontossá.

Csanády László mindkét esetben a csatornák nyitódását-záródását vizsgálja, vagyis hogy milyen molekuláris feltételek esetén indul és mikor áll le a csatornákon keresztül az anyagáramlás. Az előbbi esetben nemrégiben kísérletesen sikerült bizonyítaniuk a csatorna működési modelljét; ez fontos támpontot ad e működés gyógyszeres befolyásolására irányuló kutatásoknak, amelyek a cisztás fibrózis gyógyítását célozzák. A második esetben pedig a csatornát aktiváló kalcium kötőhelyeit sikerült meghatározniuk.

Palugyai István
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink